Praktijkgebieden: Arbeidsrecht
De politiek neemt al enige jaren verschillende maatregelen om het probleem dat een steeds kleinere beroepsbevolking zorg draagt voor de steeds meer kostende voorzieningen op te lossen. Voorbeelden van deze maatregelen zijn de talloze wijzigingen in de sociale zekerheid, waaronder een de invoering van de WIA en de nieuwe WW, het langer aan het werk houden van werknemers door middel van het afschaffen van de VUT-regelingen en het hoger belasten van zogenaamde gouden handdrukken aan oudere werknemers.
De nieuwste maaregel ziet op de wens van het kabinet dat deeltijdwerkers hun werkuren uitbreiden. Om dat te bewerkstelligen wil staatssecretaris Aboutaleb werknemers met een deeltijdbaan belonen als zij meer uren gaan werken. Het voorstel van staatssecretaris houdt in dat de (aanvullende) combinatiekorting zal worden verhoogd en voor een deel inkomensafhankelijk zal worden gemaakt. Zo wordt het voor hen die in deeltijd werken en vaak minder verdienen dan hun partner aantrekkelijker om meer uren te gaan werken.
Het plan richt zich met name op vrouwen (met en zonder kleine kinderen), maar het is volgens de staatssecretaris niet de bedoeling om vrouwen te dwingen meer te werken. Wel moeten vrouwen volgens de staatssecretaris gestimuleerd worden om meer te gaan werken. Nederland loopt immers al jaren internationaal achter bij de arbeidsparticipatie van vrouwen aldus de Taskforce Deeltijdplus.
Het uiteindelijke doel is dat in 2016 tachtig procent van de 15-65-jarigen een vorm van betaalde arbeid verricht om de betaalbaarheid van voorzieningen niet in gevaar te brengen.
Het is dan ook te verwachten dat er de komende jaren nog meer van zulke maatregelen genomen zullen worden om de beroepsbevolking zo lang mogelijk en zo veel mogelijk aan het werk te houden.
Fleur Costa Baiôa is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.