icon

Uitbreiding van werkuren leidt tot belastingvoordeel voor deeltijdwerkers

De politiek neemt al enige jaren verschillende maatregelen om het probleem dat een steeds kleinere beroepsbevolking zorg draagt voor de steeds meer kostende voorzieningen op te lossen. Voorbeelden van deze maatregelen zijn de talloze wijzigingen in de sociale zekerheid, waaronder een de invoering van de WIA en de nieuwe WW, het langer aan het werk houden van werknemers door middel van het afschaffen van de VUT-regelingen en het hoger belasten van zogenaamde gouden handdrukken aan oudere werknemers.

De nieuwste maaregel ziet op de wens van het kabinet dat deeltijdwerkers hun werkuren uitbreiden. Om dat te bewerkstelligen wil staatssecretaris Aboutaleb werknemers met een deeltijdbaan belonen als zij meer uren gaan werken. Het voorstel van staatssecretaris houdt in dat de (aanvullende) combinatiekorting zal worden verhoogd en voor een deel inkomensafhankelijk zal worden gemaakt. Zo wordt het voor hen die in deeltijd werken en vaak minder verdienen dan hun partner aantrekkelijker om meer uren te gaan werken.

Het plan richt zich met name op vrouwen (met en zonder kleine kinderen), maar het is volgens de staatssecretaris niet de bedoeling om vrouwen te dwingen meer te werken. Wel moeten vrouwen volgens de staatssecretaris gestimuleerd worden om meer te gaan werken. Nederland loopt immers al jaren internationaal achter bij de arbeidsparticipatie van vrouwen aldus de Taskforce Deeltijdplus.

Het uiteindelijke doel is dat in 2016 tachtig procent van de 15-65-jarigen een vorm van betaalde arbeid verricht om de betaalbaarheid van voorzieningen niet in gevaar te brengen.

Het is dan ook te verwachten dat er de komende jaren nog meer van zulke maatregelen genomen zullen worden om de beroepsbevolking zo lang mogelijk en zo veel mogelijk aan het werk te houden.


Fleur Costa Baiôa is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Uitbreiding van werkuren leidt tot belastingvoordeel voor deeltijdwerkers

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief