Praktijkgebieden: Ondernemingsrecht
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft afgelopen woensdag de goedkeuring van de bestemmingsplannen Mahler 4 en Gerswin (die deel uitmaken van het project Zuidas) vernietigd, omdat de onderzoeken naar de luchtkwaliteit niet deugden.
Bij een nieuw bestemmingplan dient rekening te worden gehouden met de gevol-gen voor de luchtkwaliteit. De grenswaarden van de luchtkwaliteitsnormen voor zeven verschillende stoffen, te weten zwaveldioxide, lood, stikstofdioxide, stik-stofoxiden, zwevende deeltjes, koolmonoxide en benzeen, moeten in acht worden genomen. De wijze waarop de metingen dienen te geschieden, is vastgelegd in een ministeriële meetregeling. In de betreffende rapporten van de gemeente Amster-dam was uitgegaan van achtergrondconcentraties, die niet volgens de methode van die meetregeling waren gemeten, zodat niet kan worden uitgesloten dat de rappor-ten onjuiste uitkomsten bevatten. Het is dus nog steeds onzeker of de bestemmingsplannen voldoen aan de eisen voor luchtkwaliteit. De gemeente zal in elk geval een nieuwe onderzoek moeten doen.
De Gemeente Amsterdam heeft intussen het conceptplan “Voorrang voor een gezonde stad” gemaakt, waarin maatregelen staan om het autoverkeer in de stad terug te dringen. In een schonere stad is meer ruimte om te bouwen, omdat dan de grenswaarden voor luchtkwaliteit minder snel worden overschreden. Maatregelen als het verbeteren van P+R voorzieningen en verbetering van het openbaar vervoer worden voorgesteld, maar de belangrijkste en in de media al veel besproken maatregelen zijn het verhogen van de parkeertarieven (5 euro per uur in de binnen-stad) en een milieuzone voor “vuile”auto’s. De inzet is om eind 2009 binnen de Ring A10 geen verkeer van auto’s van vóór 1992 op benzine of LPG meer toe te staan. Eigenaren van deze auto’s kunnen in aanmerking komen voor een subsidie voor de sloop van de auto ad € 500,- euro. Voor eigenaren van oldtimers is er nog enige hoop; er wordt nog gekeken hoe om te gaan met deze categorie. Er zullen in elk geval nog hevige discussies volgen, voordat dit concept daadwerkelijk een plan wordt.
Deze beide ontwikkelingen staan niet los van elkaar. Bij strikte naleving van Europese richtlijnen voor luchtkwaliteit moet het uit de lengte of uit de breedte komen. Indien de luchtkwaliteit niet verbetert, zullen bepaalde ontwikkelingen in de stad geen doorgang meer kunnen vinden. De wetgever heeft in de nieuwe Wet luchtkwaliteitseisen en het nog vast te stellen Nationaal Samenwerkingsprogram-ma Luchtkwaliteit een aantal ontsnappingsmogelijkheden opgenomen, maar het is nog spannend of deze wel binnen de kaders van de Europese richtlijnen passen.
Annejet Lamme is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.