Praktijkgebieden: Bestuursrecht
De komende tijd verandert op het gebied van omgevingsrecht veel wetgeving. Wij hebben een aantal belangrijke ontwikkelingen op een rij gezet:
Besluit energiebesparing gebouwenDit besluit treedt per 1 januari 2008 in werking. Eigenaren van woningen en andere gebouwen moeten bij verkoop een energielabel kunnen overhandigen aan de koper of huurder. Voor woningcorporaties geldt deze verplichting pas vanaf 1 januari 2009.
Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheerIn dit zogenoemde Activiteitenbesluit op basis van de Wet Milieubeheer zijn voor nagenoeg alle bedrijfstakken algemene regels opgenomen. Voor veel bedrijven vervalt dan ook de vergunning- of meldingsplicht onder de Wet Milieubeheer. Het besluit treedt per 1 januari 2008 in werking.
Wet verankering en bekostiging gemeentelijke WatertakenGemeenten krijgen een aantal nieuwe taken en verantwoordelijkheden toebedeeld. Deze wet treedt per 1 januari 2008 in werking en loopt vooruit op de Waterwet die naar verwachting op 1 januari 2009 in werking zal treden.
Besluit bodemkwaliteitIn het Besluit bodemkwaliteit (Bbk) worden de doelstellingen van het bodembeleid ten aanzien van bouwstoffen, grond en baggerspecie vastgelegd in één samenhangend beleidskader. Het besluit treedt in fasen vanaf 1 januari 2008 in werking.
Besluit brandveiligheid gebruik bouwwerkenDoorgaans zijn voorschriften over brandveilig gebruik van bouwwerken opgenomen in gemeentelijke Bouwverordeningen. Met dit nieuwe besluit zal een landelijke uniforme regeling gaan gelden, waarbij voor een beperkt aantal bouwwerken nog een vergunning vereist zal zijn. Naar verwachting zal dit besluit medio 2008 in werking treden.
WroPer 1 juli 2008 zal de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) met bijbehorend Besluit ruimtelijke ordening in werking treden. De veelbesproken Grondexploitatiewet maakt onderdeel uit van de nieuwe Wro. (zie bijdragen 13 juni 2007, 18 mei 2007 en 26 oktober 2006)
WaboDe Wet algemene bepalingen omgevingsrecht treedt naar verwachting pas op 1 januari 2009 in werking. De eerdere streefdatum van 1 januari 2008 werd niet gehaald vanwege de omvangrijke organisatorische wijzigingen die de wet meebrengt voor gemeente en provincies. De wet regelt de omgevingsvergunning. Dat is een geïntegreerde vergunning voor bouwen, monumenten, ruimte, natuur en milieu (zie bijdrage 20 juli 2007).
Met name voor gemeenten en provincies zullen deze wijzigingen ingrijpend zijn. Voor burgers kan het interessant zijn om te bezien of men onder het oude of het nieuwe regime beter af is, en of men er bijvoorbeeld goed aan doet om voor de inwerkingtreding een aanvraag voor een artikel 19 vrijstelling in te dienen.
Annejet Lamme is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.