icon

Bezint eer ge begint

Bezint eer ge begint is het motto, zo bleek onlangs weer eens in een uitspraak van de kantonrechter te Haarlem. In deze zaak ging het om werkgever die een werknemer na de gebruikelijke sollicitatieperiode een tijdelijk contract had aangeboden. Kennelijk was men zo zeker van zijn kwaliteiten dat er geen proeftijd was afgesproken. Echter al op de eerste dag kwam de werkgever tot de conclusie dat de werknemer tóch niet in de bedrijfscultuur paste: de werknemer was te stil en afwachtend en zou daarom geen goede salesman zijn, aldus de werkgever. De werkgever liet de werknemer vervolgens niet goed inwerken en geen inhoudelijk werk verrichten omdat de werknemer klanten zou kunnen afschrikken met zijn houding.
De werkgever diende krap tien dagen na indiensttreding van de ongelukkige een ontbindingsverzoek in onder aanbieding van betaling van een kleine vergoeding.

De werknemer kon zich hier niet in vinden en verweerde zich tegen de ontbinding. Hij stelde nooit de kans te hebben gekregen zich te bewijzen. Hij was niet goed ingewerkt en hij had nog helemaal geen inhoudelijk werk verricht.

De kantonrechter was duidelijk: de arbeidsovereenkomst werd niet ontbonden. De teleurstelling van de werkgever lag louter in de verwachting die de werkgever in de persoonlijkheid van de werknemer koesterde. Deze teleurstelling kan, omdat de man zelfs geen inhoudelijk werk heeft verricht, volgens de rechter dan ook niet leiden tot een zodanige verandering van omstandigheden dan van de werkgever niet kan worden verlangd dat zij de samenwerking voorzet. Indien er een deugdelijke sollicitatieprocedure heeft plaatsgevonden heeft een werknemer -terecht naar mijn mening- het recht op een reële kans om zich qua optreden en inhoudelijk functioneren te bewijzen, hetgeen hier niet het geval was geweest. Concreet betekende dit voor de werkgever dat hij het hele contract moest uitbetalen, dat de werknemer daarvoor ook nog werk zal hebben verricht lijkt minder aannemelijk dan dat hij voor de resterende de van de afgesproken periode arbeidsongeschikt zal zijn.

Kortom: voor beide partijen loont het om goed te bekijken of er een goede match is, niet alleen qua inhoudelijke kennis en kwaliteiten maar ook op het persoonlijke vlak. Is er eenmaal getekend, dan moet je elkaar ook een eerlijke kans geven om het waar te maken en kom je niet binnen twee weken van elkaar af. Een voor de hand liggende oplossing is natuurlijk om een proeftijd af te spreken, dan kunnen beide partijen kijken of tot een goede samenwerking gekomen kan worden.


Fleur Costa Baiôa is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bezint eer ge begint

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief