Praktijkgebieden: Ondernemingsrecht
De Mededingingswet is per 1 oktober 2007 gewijzigd. De toezichthouder krijgt hierdoor meer bevoegdheden. Vanaf oktober 2007 kan zij ook opdrachtgevers en feitelijke leidinggevenden die de Mededingingswet overtreden, bestraffen. Hiervoor konden alleen de ondernemingen worden bestraft.
Naar aanleiding van deze wijziging zijn ook de regels voor boetvermindering of boetekwijtschelding veranderd. Naast onderneming komen nu ook natuurlijke personen hiervoor in aanmerking, wanneer zij hun betrokkenheid bij een kartel zelf melden en volledige medewerking verlenen. De eerste clementieverzoeker van een kartel kan hierdoor zelfs zonder boete ervan afkomen. Verder kunnen de bedrijven en personen anoniem feiten aan het clementiebureau voorleggen. Daarnaast kunnen advocaten beter aftasten bij de NMa of hun cliënt kans heeft op clementie. Als de NMa dat bevestigt, dan moet de advocaat wel direct een verzoek tot clementie indienen. Doel van deze regelgeving is dat het aantal clementieverzoeken omhoog gaat, waardoor kartels effectiever kunnen worden opgespoord en vervolgd. Voor meer informatie over clementie, kunt u de nieuwe richtsnoeren raadplegen die sinds 9 oktober 2007 van kracht zijn geworden.
Daarnaast heeft de NMa een nieuw instrument gekregen. Dit instrument houdt in dat de NMa tijdens een onderzoek een toezegging van een onderneming om haar gedrag aan te passen kan vastleggen in een besluit. Het besluit maakt deze afspraken met de NMa rechtens afdwingbaar. Het voordeel hiervan is dat gedrag wordt veranderd, terwijl een langdurige en dure sanctieprocedure wordt voorkomen. De effecten zijn bovendien direct merkbaar op de markt. Een toezegging wordt evenwel in beginsel niet geaccepteerd als de beperking van de mededinging te kwader trouw was.
Tot slot heeft de NMa bij haar opsporingsactiviteiten nu ook de bevoegdheid om zonder toestemming privé-woningen te betreden, waardoor het moeilijker wordt voor overtreders om bezwarende documenten te verbergen. De bevoegdheid wordt pas ingezet nadat een machtiging is verstrekt door de rechter-commissaris, die in principe ook bij het onderzoek zelf aanwezig kan zijn.
Stephanie Mekking is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.