icon

Productie nieuwbouw stagneert; aantal bouwvergunningen verminderd

De regering en diverse (grote) steden hebben al jaren een forse productie in het vooruitzicht gesteld op het gebied van nieuwbouw woningen. Er zouden tussen de 80.000 en 100.000 nieuwe woningen moeten worden gebouwd. De website van het Ministerie van VROM meldt bijvoorbeeld dat het de bedoeling is dat de woningcorporaties 70.000 nieuwe woningen gaan bouwen.

Toch is de realiteit anders. Onlangs meldde het CBS dat het totale aantal verstrekte bouwvergunningen voor woningen in de eerste helft van 2007 met een kwart is afgenomen. Dat is enigszins verrassend, want het totale aantal bouwvergunningen was in 2006 juist nog fors gegroeid ten opzichte van 2005. De conclusie is dat er een stagnatie optreedt in de bouw van woningen. Het is nu wel duidelijk dat de ambitieuze doelstellingen van de diverse politici niet gehaald zullen worden. Het persbericht van het CBS stelt dat de totale woning voorraad per saldo met slechts 17.000 woningen is toegenomen.

Over de oorzaak van de stagnatie valt natuurlijk te twisten. De ondernemers in de bouw stellen dat de stagnatie voornamelijk twee oorzaken heeft. De grondprijs voor nieuwbouw woningen is te hoog, zodat de nieuwe woningen te duur worden. Daarnaast zijn de regelgeving en vooral de daarbij behorende procedures inmiddels zo complex, dat het nauwelijks nog mogelijk is om binnen redelijke grenzen een project op te zetten. Dit is natuurlijk niet echt een juridisch onderwerp, maar wij kunnen ons wel een voorstelling maken bij dit standpunt van die ondernemers.

Tot slot, is opvallend dat het persbericht van het CBS vermeldt dat van de gemeente Amsterdam in het geheel geen gegevens werd ontvangen over het aantal gereed gekomen woningen. De oorzaak daarvan kennen wij niet. Wellicht dat in Amsterdam nauwelijks enige woningen zijn gereed gekomen. Er waren berichten in de lokale pers geweest dat de woning bouw vrijwel was stil gevallen. Indien juist, zal dat sommigen in de stad niet tot vrolijkheid stemmen.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bouwrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Productie nieuwbouw stagneert; aantal bouwvergunningen verminderd

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief