icon

Ontslag op staande voet te zware sanctie voor werknemer met kort lontje

In een recente uitspraak van de kantonrechter te Wageningen is nog eens benadrukt hoezeer “de omstandigheden van het geval” een rol spelen bij de beoordeling van een ontslag op staande voet.

In dit geval was de werknemer ruim negen jaar in dienst bij de werkgever en zou hij over een jaar in aanmerking komen voor een VUT-uitkering. Van de werknemer was, zo vermeldt de uitspraak letterlijk, bekend dat hij een “kort lontje” had, maar voor het overige functioneerde hij prima. Op een gegeven moment kwam hij echter in conflict met een monteur die het bedrijf waar hij werkte bezocht om een bedrijfsauto te repareren. Deze bedrijfsauto stond in het magazijn, het “domein” van de betreffende werknemer, en hinderde hem bij het laden en lossen. Toen de monteur weigerde de bedrijfsauto te verplaatsen, raakte hij zo geïrriteerd dat hij zijn heftruck tegen de bedrijfsauto heeft geplaatst en daarmee de auto, met monteur en al, van zijn plaats heeft geduwd.
Naar aanleiding hiervan had de werkgever de werknemer op staande voet ontslagen.

De kantonrechter oordeelt dat ontslag op staande voet in dit specifieke geval een té zware sanctie was. (In hoeverre hij het “verplaatsen” van de bedrijfsauto stiekem wel een terechte – althans geestige – actie vond blijkt niet uit de uitspraak, wel wordt nadrukkelijk vermeld dat er geen schade van betekenis is aangericht.) De kantonrechter overweegt allereerst dat het incident met de heftruck uiteraard niet door de beugel kon. Máár, hij laat de omstandigheden aan de zijde van de werknemer zwaarder wegen. Niet alleen heeft de werknemer altijd goed gewerkt en is hij nooit eerder met ontslag op staande voet bedreigd, ook zou een ontslag vérstrekkende gevolgen voor zijn aanspraak op de VUT-uitkering hebben. De werkgever had dan ook kunnen en moeten volstaan met een “ultieme waarschuwing”, zo vindt de kantonrechter.

Waren de omstandigheden anders geweest, de werknemer jonger, of de mogelijkheid van VUT niet aanwezig, een minder schoon blazoen – en, wie weet, een andere rechter – dan had het dubbeltje wel degelijk de andere kant op kunnen vallen.


Kissiwah Mireku is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontslag op staande voet te zware sanctie voor werknemer met kort lontje

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief