icon

Gevangenisstraf en verlies huurwoning

Je moet de gevangenis in en daardoor verlies je ook nog je huurwoning. Dit overkwam een huurder uit de omgeving Leeuwarden.

Zijn verhuurder vorderde ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van het gehuurde, omdat de huurder zich niet als een goed huurder gedroeg. Omdat de huurder was veroordeeld voor cocaïnehandel (hij zat inmiddels ook vast) en voor lange tijd (enkele jaren) de gevangenis in moest, zou hij het gehuurde lange tijd niet daadwerkelijk bewonen en daarmee in strijd handelen met zijn verplichting om het gehuurde daadwerkelijk te bewonen. De verhuurder voerde aan dat hij belang had bij bewoning van het gehuurde, omdat een woning bij niet regelmatige bewoning in kwaliteit en onderhoud achteruit gaat. De rechter was het met de verhuurder op dit punt eens.

De vraag die vervolgens nog moest worden beantwoord, is of deze tekortkoming ernstig genoeg was om ontbinding van de huurovereenkomst met ontruiming van de woning te rechtvaardigen.

De huurder woonde al vrij lang in de woning, en het was ook voorstelbaar dat hij bij het einde van zijn detentie dringend het huis weer dringend nodig zou hebben. Dat woog naar het oordeel van de rechter echter onvoldoende op tegen het belang van de verhuurder dat het huis daadwerkelijk bewoond zou zijn door een huurder die zijn verantwoordelijkheid voor het – goede – gebruik van het gehuurde kan dragen. Dat de zoon van de huurder thans in de woning verbleef, maakte dit niet anders. Met hem bestond geen huurrelatie.

De rechter kwam al met al tot het oordeel dat de ontbinding van de huurovereenkomst met ontruiming van het gehuurde gerechtvaardigd was.

In het onderhavige geval was er overigens een woonverplichting in de huurovereenkomst opgenomen. Deze verplichting is in de meeste huurovereenkomsten opgenomen. Was dat niet het geval geweest, dan was de uitkomst wellicht anders geweest. Het is dus, met name voor verhuurders, van belang de tekst van huurovereenkomsten kritisch te (laten) bekijken.


Michel Visser is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied huurrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Gevangenisstraf en verlies huurwoning

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief