icon

Over de Postcodeloterij, deelname aan het maatschappelijk leven en een wijze rechter.

Wij berichtten al eerder over een individu die zijn loterij prijs was mis gelopen (klik hier). Gisteren is uitspraak gedaan in de nieuwe “Postcodeloterij zaak”, die was aangespannen door twee inwoners van Heusden die de hoofdprijs waren mis gelopen.

De betreffende bewoners stelden, kort gezegd, dat zij betrokken zijn geraakt bij een loterij, zonder dat zij daarom hebben gevraagd. Zij wilden daarvan ook helemaal geen deel uitmaken. Door de postcode als lotnummer te gebruiken, maakt niet alleen de Postcodeloterij gebruik van de postcodes zonder dat te vragen, zij wijst nadukkelijk ook nog eens de verliezers aan. Het “fear appeal” (de angst om te verliezen) leidt tot emotionele chantage. Dit alles wordt ook nog eens omringd door een mediaspektakel waaraan de betreffende bewoners zich niet kunnen onttrekken. Deze omstandigheden zouden een aantasting vormen van de persoonlijke levenssfeer van de betreffende bewoners.

De rechtbank in Amsterdam is het hiermee niet eens. Met dat “fear appel” viel het kennelijk wel mee, aangezien de betreffende bewoners daartegen juist wel bestand waren geweest. Zij hadden immers niet meegespeeld. Wel kan de rechtbank aan de bewoners toegeven dat de Postcodeloterij een tegenstelling creëert tussen hen die meespelen en hen die niet meespelen, en als zodanig ook een tegenstelling creëert tussen de “winnaars” en de “verliezers”. Voorts kunnen inderdaad de betreffende bewoners zich niet kunnen onttrekken aan het mediaspektakel dat op gang komt bij dergelijke gelegenheden. Dat alles maakt het handelen van de Postcodeloterij echter niet zonder meer onrechtmatig.

Ik wil u de volgende overweging van de rechtbank, die getuigt van wijsheid, niet onthouden. “In het maatschappelijk verkeer doen zich nu eenmaal soms gebeurtenissen voor die voor sommige personen – voor de één meer dan voor de ander – als onplezierig, ongewenst en zelfs schadelijk kunnen worden aangemerkt, maar dergelijke gebeurtenisen zijn inherent aan deelname aan het maatschappelijk leven en brengen niet – zonder meer – met zich mee dat de veroorzaker van een dergelijke gebeurtenis aanspraklijk is voor de gestelde nadelige gevolgen.

Zolang rechtbanken dergelijke overwegingen blijven opnemen, zal het in ons land wel meevallen met de zo gevreesde “claim cultuur” en “Amerikaanse toestanden”.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied mediarecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Over de Postcodeloterij, deelname aan het maatschappelijk leven en een wijze rechter.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief