Praktijkgebieden: Vennootschapsrecht
Het was enige tijd stil in de ontwikkelingen rond de overname van ABN AMRO door Barclays of het bankentrio van Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander. Een stilte die begon nadat enige tijd geleden de onderhandelingen tussen Royal Bank of Scotland en Bank of America over de overname van La Salle – en daarmee de voorkoming van een claim aan het adres van ABN AMRO – vastliepen. Inmiddels is de radiostilte vanuit onverwachte hoek doorbroken.
Het is dit keer Atticus Capital, wederom een hedgefonds en één van de aandeelhouders van Barclays. Volgens Atticus Capital, wier topman een goede bekende is van de topman van TCI – het hedgefonds dat de opsplitsing dan wel verkoop van ABN AMRO ooit aanwakkerde -, zou het bod van Barclays op de aandelen van ABN AMRO veel te hoog zijn. Zo zouden de aandelen van ABN AMRO – volgens Atticus Capital een inferieure onderneming – een veel te hoge koers/winst verhouding hebben in vergelijking met de aandelen van Barclays en dus te duur zijn. Daarnaast is Atticus Capital van mening dat de acquisitieve drang van Barclays de prijs van ABN AMRO alleen maar opdrijft, een punt van kritiek dat ook al eerder vanuit de markt te horen was. Al met al zou de overname van ABN AMRO schadelijk zijn voor Barclays.
Atticus Capital, dat zo’n 1% van de aandelen in Barclays in handen heeft, heeft het bestuur van Barclays schriftelijk verzocht van de overnameplannen af te zien en aangekondigd zonodig tegen de overnameplannen te zullen stemmen. Als het zover komt zal Atticus proberen ook andere aandeelhouders voor haar standpunt te winnen. Volgens Barclays staat echter het merendeel van haar aandeelhouders achter de plannen met ABN AMRO, zo bleek uit gesprekken met een groot aantal (groot)aandeelhouders dat Barclays recent voerde.
Hoe het ook zij, het is toch een wat opmerkelijke ontwikkeling in de strijd rond ABN AMRO, zeker gezien het feit dat Atticus Capital niet eerder van zich heeft laten horen. Natuurlijk is de vraag hoeveel Barclays zich aantrekt van het verzoek van Atticus om van de overname af te zien, maar iedereen heeft gezien wat één brief van één “opstandige” aandeelhouder – lees: de brief van TCI aan het bestuur van ABN AMRO van februari jl. – teweeg kan brengen. Zo bestaat in de markt de verwachting dat Barclays zelf een overnameprooi wordt als de overname van ABN AMRO mislukt.
Een dergelijke mislukking zou volgens analisten gunstig zijn voor de koers van het aandeel Barclays. Op die manier is de cirkel die Atticus Capital probeert te creëren rond, namelijk het creëren van onrust om zo de belangen van Barclays en haar aandeelhouders te beschermen.
Dennis Kulk is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.