Praktijkgebieden: Vennootschapsrecht
Werd ABN AMRO vorige week al op niet mis te verstane wijze terecht gewezen door de voorzitter van de Ondernemingskamer omdat zij de verkoop van haar Amerikaanse tak, La Salle, had moeten voorleggen aan haar aandeelhouders, inmiddels heeft ook minister van Financiën Bos ABN AMRO en de andere bij de overname van ABN AMRO betrokken partijen (lees: het bankentrio Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland), ter verantwoording geroepen.
Zo zou ABN AMRO volgens de minister tenminste moeten laten weten of beroep zal worden aangetekend tegen de uitspraak van de Ondernemingskamer, iets dat de verkoop van La Salle en daarmee van het gehele concern mogelijk in een impasse zal storten. Immers, in beide scenario’s van overname, de verkoop aan Barclays of verkoop aan het bankentrio, is de verkoop van La Salle inmiddels een cruciaal onderdeel.
Daarnaast zou de minister graag van ABN AMRO horen hoe het zal omgaan met de claim die inmiddels bij de New Yorkse rechter is ingediend door Bank of America. Deze bank zag ondanks een (ongetwijfeld vuistdik) getekend contract, de aankoop van La Salle afgelopen donderdag gedwarsboomd door de Ondernemingskamer.
Overigens gold het commentaar van de minister net zo goed voor het bankentrio Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland, dat mogelijk zelfs een vijandig bod op het gehele concern zal gaan uitbrengen. Omdat de details van het bod van Barclays op het gehele ABN AMRO concern, met uitzondering van La Salle, al wijd en zijd bekend zijn en het bankentrio de kaarten nog angstvallig onder de pet houdt, acht de minister openheid op zijn plaats.
Nu is het voor het bankentrio op zich niet zo’n gek idee om de minister tegemoet te komen. Immers: het is de minister die uiteindelijk zal moeten verklaren geen bezwaar te hebben tegen de overname. Dan is het misschien handig de minister alvast wat zoethoudertjes te verschaffen, zonder direct de hele overnamestrategie uit de doeken te doen.Wellicht weet het bankentrio, dat in vergelijking met Barclays te kampen heeft met een aanzienlijk minder sympathie, op die manier alvast de minister voor zich te winnen en in elk geval zijn gemoederen wat tot bedaren te brengen.
Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Dennis Kulk is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.