icon

Minister Bos wenst openheid van ABN AMRO

Werd ABN AMRO vorige week al op niet mis te verstane wijze terecht gewezen door de voorzitter van de Ondernemingskamer omdat zij de verkoop van haar Amerikaanse tak, La Salle, had moeten voorleggen aan haar aandeelhouders, inmiddels heeft ook minister van Financiën Bos ABN AMRO en de andere bij de overname van ABN AMRO betrokken partijen (lees: het bankentrio Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland), ter verantwoording geroepen.

Zo zou ABN AMRO volgens de minister tenminste moeten laten weten of beroep zal worden aangetekend tegen de uitspraak van de Ondernemingskamer, iets dat de verkoop van La Salle en daarmee van het gehele concern mogelijk in een impasse zal storten. Immers, in beide scenario’s van overname, de verkoop aan Barclays of verkoop aan het bankentrio, is de verkoop van La Salle inmiddels een cruciaal onderdeel.

Daarnaast zou de minister graag van ABN AMRO horen hoe het zal omgaan met de claim die inmiddels bij de New Yorkse rechter is ingediend door Bank of America. Deze bank zag ondanks een (ongetwijfeld vuistdik) getekend contract, de aankoop van La Salle afgelopen donderdag gedwarsboomd door de Ondernemingskamer.

Overigens gold het commentaar van de minister net zo goed voor het bankentrio Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland, dat mogelijk zelfs een vijandig bod op het gehele concern zal gaan uitbrengen. Omdat de details van het bod van Barclays op het gehele ABN AMRO concern, met uitzondering van La Salle, al wijd en zijd bekend zijn en het bankentrio de kaarten nog angstvallig onder de pet houdt, acht de minister openheid op zijn plaats.

Nu is het voor het bankentrio op zich niet zo’n gek idee om de minister tegemoet te komen. Immers: het is de minister die uiteindelijk zal moeten verklaren geen bezwaar te hebben tegen de overname. Dan is het misschien handig de minister alvast wat zoethoudertjes te verschaffen, zonder direct de hele overnamestrategie uit de doeken te doen.
Wellicht weet het bankentrio, dat in vergelijking met Barclays te kampen heeft met een aanzienlijk minder sympathie, op die manier alvast de minister voor zich te winnen en in elk geval zijn gemoederen wat tot bedaren te brengen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.


Dennis Kulk is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Minister Bos wenst openheid van ABN AMRO

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief