icon

Uitlenen van aandelen en hedge funds

Grote beleggers als banken en pensioenfondsen (zoals ING, Fortis en PGGM) bezitten vaak voor een langere termijn grote pakketten aan aandelen in bedrijven. In deze aandelen wordt niet actief gehandeld. Het gebeurt regelmatig dat een aantal van deze aandelen tegen een vergoeding wordt uitgeleend aan een andere partij, die deze aandelen wèl actief gebruikt (met als doel om op korte termijn winst te kunnen maken). Wanneer de aandelen worden uitgeleend verhuist het stemrecht met het aandeel mee. Als de uitlenende partij weer gebruik wil maken van het stemrecht, dan kunnen de aandelen teruggeroepen worden. De aandelen kunnen door de inlener overigens ook weer doorgeleend worden aan een ander.

De laatste tijd is wat rumoer ontstaan over deze uitleenconstructie. Grote beleggers halen hun uitgeleende aandelen terug omdat ze de vrees hebben dat het stemrecht misbruikt wordt door zogenaamde hedge funds. Deze hedge funds proberen zoveel mogelijk stemrechten te verzamelen om daarmee veranderingen door te kunnen drukken binnen een bedrijf. In de ogen van de uitleners van aandelen worden de aandelen op deze manier misbruikt. Omdat de aandelen door de inlenende partij weer kunnen worden doorgeleend, is het voor de oorspronkelijke uitlener (de eigenaar) ook niet altijd duidelijk wie de aandelen bezit. Dit verhoogt de kans op misbruik.

De alarmbellen zijn bij de grote beleggers met name gaan rinkelen naar aanleiding van de perikelen rondom Stork en recent ABN Amro. In beide gevallen willen activistische beleggers, de hegde funds, dat het bedrijf zijn koers verandert en zich opsplitst. Deze opsplitsing, die inhoudt dat een gedeelte van het bedrijf wordt verkocht, moet de hedge funds als aandeelhouders veel geld opleveren. Door veel aandelen te lenen kunnen ze meer stemmen uitbrengen, zodat ze de opsplitsing kunnen doordrukken.

De handelswijze van de hedge funds bij onder andere Stork en ABN Amro is niet onomstreden. Dat blijkt ondermeer uit onze bijdrage van 27 februari jl. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat ook het lenen van de aandelen door hedge funds onder druk staat. Inmiddels gaan er binnen de financiële wereld stemmen op om het uitlenen van aandelen beter te reguleren. Zo wordt gepleit voor een betere controle op wie de aandelen bezit en wat deze partij van plan is met de aandelen.


Sjef Gitmans is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Uitlenen van aandelen en hedge funds

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief