Praktijkgebieden: Ondernemingsrecht
Deze week zijn het CDA, de PvdA en de ChristenUnie het eens geworden over een regeerakkoord. Hieronder volgt een kort overzicht van enkele maatregelen die van belang (kunnen) zijn voor ondernemers en die het klimaat voor de ondernemer in Nederland zouden moeten verbeteren.
Op basis van het regeerakkoord wordt gestimuleerd dat mensen sneller een eigen onderneming (kunnen en zullen) opzetten. Zo krijgen starters een belastingvoordeel: iemand die een eigen zaak start vanuit een vaste baan kan daarvoor zijn eventueel opgebouwde tegoed uit de levensloopregeling gebruiken. Ook moeten starters en groeiende bedrijven makkelijker extern geld kunnen aantrekken. Voorts wordt ondernemerschap als vak op scholen ingevoerd en moet het onderwijs beter aan gaan sluiten op het bedrijfsleven (bijvoorbeeld door stages).
De nieuwe regering wil ook meer aandacht voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). Het MKB krijgt bijvoorbeeld ruimere toegang tot innovatiesubsidies. En bij overheidsopdrachten krijgt het MKB meer kansen om (succesvol) mee te dingen naar deze opdrachten. Innovatie zelf krijgt ook extra aandacht van de regering. In het bijzonder zal er (meer) aandacht worden besteed aan innovatie op het gebied van zorg, energie en waterbeheer.
Ook wordt het project 'vermindering regeldruk bedrijven' voortgezet. De inzet is om de administratieve lasten voor bedrijven nog verder terug te brengen. Over eerdere maatregelen van de regering op het gebied van lastenverlichting verwijzen wij ondermeer naar onze bijdrage van 20 april 2006.
Verder wordt het verkeersprobleem aangepakt, met als hoofddoel de verbeterde bereikbaarheid van bedrijven. Zo zal in drukke gebieden tijdens de spits betaald moeten worden voor vervoer. Overigens zijn de ondernemers (zoals de werkgevers vakbond VNO NCW) niet tevreden over de voorgestelde maatregelen om het fileprobleem op te lossen. Door 'slechts' 100 miljoen euro uit te trekken voor dit probleem is de regering volgens hen te weinig ambitieus op dit gebied.
Tot slot gaat de regering onderzoeken of er een uitkering kan komen voor zelfstandige ondernemers die met zwangerschapsverlof willen gaan. Op dit moment bestaat er namelijk geen sociale verzekering die daarin voorziet. Ook particuliere verzekeraars lijken daar op dit geen goed alternatief voor te bieden (zie daarvoor onze bijdrage van 27 oktober 2006).
De regering heeft op grond van het bovenstaande een hoop ambitieuze plannen om het ondernemersklimaat in Nederland te verbeteren. Het is nu afwachten hoe de regering concreet uitvoering gaat geven aan deze plannen.
Sjef Gitmans is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.