icon

IFRS: Amerikaanse of Europese regels, of consensus?

De International Accounting Standards Board (IASB) en de Amerikaanse regelgever FASB (Financial Accounting Standards Board) hebben in een “memorandum of understanding” vastgelegd dat op lange termijn de verschillen tussen IFRS en de Amerikaanse boekhoudregels (US Gaap) dienen te verdwijnen, wat uiteindelijk moet leiden tot acceptatie van IFRS op de Amerikaanse beurzen.

Op zich is dit een goede ontwikkeling vindt professor R.L. ter Hoeven in het FD van 4 januari jl. Alléén zullen de Amerikanen voorop lopen waardoor vaak de Amerikaanse regels als ijkpunt zullen fungeren. Waarschijnlijk zullen deze regels vervolgens gevolgd worden om tot harmonisatie te komen.

Nu ook andere machtsblokken (zoals de EU) de IFRS regels hebben ingevoerd, meent professor Ter Hoeven dat het volgen van de Amerikaanse regels niet langer een haalbare kaart is. Zij hebben immers minstens zoveel belang bij samenwerking met IASB om “samen” standaarden te ontwikkelen.

Zo meent de Europese Unie ook dat zij meer recht hebben op inspraak binnen de IASB. Echter de invloed van de EU is niet geformaliseerd in een samenwerkingsverband. De Europese Unie heeft wel één belangrijke troef in handen: elke IFRS-standaard moet eerst worden goedgekeurd voordat deze in Europa mag worden toegepast. Twee keer eerder heeft de IASB haar regels aangepast of ingetrokken om daarmee afkeuring van de EU te voorkomen.

Een gevolg hiervan zou kunnen zijn dat deze werkwijze op termijn leidt tot een Europese variant van IFRS en dan zullen bedrijven die zowel in Europa als in VS genoteerde ondernemingen geconfronteerd worden met twee versies boekhoudstandaarden.

Wat zou nu een oplossing kunnen zijn? – merkt professor Ter Hoeven terecht op. Hij meent dat de partijen de strijd moeten aangaan in een geschiktere arena, namelijk in die van de IASB zelf. Dit betekent dat er terug naar het oude IASC-model moet worden gegaan. In dit model konden de diverse partijen en regio's in de wereld op basis van consensus of gekwalificeerde meerderheid tot afspraken proberen te komen die een wereldwijd draagvlak hadden. De standaarden zullen dan meer op principes worden gebaseerd dan op regels, maar professor Ter Hoeven voorziet dat ook deze ontwikkeling door vele partijen met instemming zal worden ontvangen.


Stephanie Mekking is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
IFRS: Amerikaanse of Europese regels, of consensus?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief