icon

SER adviseert niet over nieuw ontslagrecht

In een eerdere bijdrage schreef ik over ontslagbescherming – ik noemde dat de hypotheekrenteaftrek van het arbeidsrecht, omdat het zo'n heilig huisje is. Over versoepeling van de ontslagbescherming wordt al lang gesproken, en ook in de aanloop naar de verkiezingen kwam het onderwerp weer – min of meer onverwacht – op de agenda. De vraag daarbij bleef echter welke politieke partijen nu wel en niet voor een soepeler ontslagrecht zouden zijn.

Dat ontslagrecht is al lang onderwerp van overleg in de SER. In dat kader heeft de SER al eerder geadviseerd over de voorgestelde wijzigingen rond het concurrentiebeding (wij schreven daarover in een bijdrage van maart van dit jaar); de SER concludeerde toen dat een wijziging van het concurrentiebeding gecombineerd zou moeten worden met een herziening van het ontslagrecht. De SER sprak over dat onderwerp intern verder.

In een recent persbericht heeft de SER aangegeven dat dat verdere advies – dus over herziening van het ontslagrecht – er voorlopig niet komt. Achtergrond is de huidige situatie rond de formatie. Was het vóór de verkiezingen juist de PvdA die verraste met de mededeling geen tegenstander te zijn van versoepeling van het ontslagrecht, nu is op zijn minst onduidelijk hoe die partij er tegenover staat. Dat was voor het FNV aanleiding om in de SER aan te kondigen niet verder over dit onderwerp te willen praten, in elk geval niet zolang de politiek daarin geen voortouw neemt.

Er lijkt op dit moment ook weinig aanleiding voor met name de PvdA te zijn om met dit onderwerp te komen. Ondanks het feit dat het onderwerp in de verkiezingstijd even boven is gekomen, is het daarin geen heet hangijzer geworden. Rond de formatie lijkt het niet waarschijnlijk dat dit onderwerp gaat spelen, zeker niet met alle perikelen rond het asielbeleid. Het wachten is dus op een nieuw kabinet, en zelfs dan is niet zeker of het onderwerp weer eens op de agenda wordt geplaatst. Gebeurt dat wel, dan komen we daar uiteraard weer op terug. Maar tot die tijd zal er weinig veranderen – en dus ook niet ten aanzien van het concurrentiebeding


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
SER adviseert niet over nieuw ontslagrecht

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief