Praktijkgebieden: Vennootschapsrecht
Vanaf 1 januari a.s. kunnen zowel ondernemers als de overheid gebruikmaken van de financiële rapportagetaal XBRL, wat staat voor eXtensible Business Reporting Language. Deze rapportagetaal, die is ontwikkeld namens de ministeries van Justitie en Financiën, voorziet in het gestructureerd en geautomatiseerd verzamelen, verwerken en uitwisselen van zowel zakelijke als financiële informatie.
Daarmee wordt het voor ondernemers stukken eenvoudiger en vooral goedkoper om jaarrekeningen te deponeren en belastingaangiftes te verzorgen, en zo te besparen op hun administratieve lasten. Maar ook het verstrekken van statistische informatie zal voor de ondernemers en de overheid eenvoudiger worden.
De overheid heeft met zo’n tachtig accountants- en belastingadvieskantoren afspraken gemaakt over het gebruik van XBRL en de aanpassing van de financiële software van ondernemers om het gebruik van XBRL mogelijk te maken. Daarnaast is met de intermediairs de afspraak gemaakt dat de kostenbesparingen die zij realiseren door met XBRL te werken ten gunste van de ondernemers zullen komen, die daarmee de besparing op hun administratieve lasten realiseren.
Met het naderen van het nieuwe jaar hebben de betrokken ministeries samen met de Kamer van Koophandel, het CBS en de Belastingdienst een flinke promotiecampagne op touw gezet om de ondernemers in te lichten over XBRL. Zo worden informatiepakketten verstuurd aan bijna een half miljoen ondernemers waarin de voordelen van het gebruik van XBRL uiteen worden gezet en is er een website die uitgebreide informatie biedt.
Nog even afgezien van het feit dat de promotiecampagne aan de late kant lijkt ingezet, is het de vraag of deze de ondernemers ertoe beweegt over te gaan tot het gebruik van XBRL. Weliswaar zijn de meeste ondernemers gevoelig voor kostenbesparingen, de vraag is echter of zij de kostenbesparing die zich op langere termijn voordoet, de moeite waard vinden om nu tijd en geld te investeren in XBRL. Zijn de ondernemers daartoe niet bereid dan lijkt een vroegtijdige dood van het project onvermijdelijk.
Dennis Kulk is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.