icon

Kostenbesparingen voor ondernemers

Vanaf 1 januari a.s. kunnen zowel ondernemers als de overheid gebruikmaken van de financiële rapportagetaal XBRL, wat staat voor eXtensible Business Reporting Language. Deze rapportagetaal, die is ontwikkeld namens de ministeries van Justitie en Financiën, voorziet in het gestructureerd en geautomatiseerd verzamelen, verwerken en uitwisselen van zowel zakelijke als financiële informatie.

Daarmee wordt het voor ondernemers stukken eenvoudiger en vooral goedkoper om jaarrekeningen te deponeren en belastingaangiftes te verzorgen, en zo te besparen op hun administratieve lasten. Maar ook het verstrekken van statistische informatie zal voor de ondernemers en de overheid eenvoudiger worden.

De overheid heeft met zo’n tachtig accountants- en belastingadvieskantoren afspraken gemaakt over het gebruik van XBRL en de aanpassing van de financiële software van ondernemers om het gebruik van XBRL mogelijk te maken. Daarnaast is met de intermediairs de afspraak gemaakt dat de kostenbesparingen die zij realiseren door met XBRL te werken ten gunste van de ondernemers zullen komen, die daarmee de besparing op hun administratieve lasten realiseren.

Met het naderen van het nieuwe jaar hebben de betrokken ministeries samen met de Kamer van Koophandel, het CBS en de Belastingdienst een flinke promotiecampagne op touw gezet om de ondernemers in te lichten over XBRL. Zo worden informatiepakketten verstuurd aan bijna een half miljoen ondernemers waarin de voordelen van het gebruik van XBRL uiteen worden gezet en is er een website die uitgebreide informatie biedt.

Nog even afgezien van het feit dat de promotiecampagne aan de late kant lijkt ingezet, is het de vraag of deze de ondernemers ertoe beweegt over te gaan tot het gebruik van XBRL. Weliswaar zijn de meeste ondernemers gevoelig voor kostenbesparingen, de vraag is echter of zij de kostenbesparing die zich op langere termijn voordoet, de moeite waard vinden om nu tijd en geld te investeren in XBRL. Zijn de ondernemers daartoe niet bereid dan lijkt een vroegtijdige dood van het project onvermijdelijk.


Dennis Kulk is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Kostenbesparingen voor ondernemers

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief