icon

Hema dumpt waar ?

De Hema had voor de periode van 1 t/m 3 en 8 t/m 10 december 2006 zogeheten dumpdagen georganiseerd in de Americahallen in Apeldoorn waarbij duizenden artikelen tegen dumpprijzen zouden worden verkocht.

De gemeente Apeldoorn zat hier echter niet op te wachten. Zij is van oordeel dat de dumpdagen zijn aan te merken als detailhandelsactiviteit, en detailhandelsactiviteiten mogen op basis van het vigerende bestemmingsplan niet in de betreffende hallen worden uitgevoerd. Het relaas van de Hema dat sprake is van een evenement dan wel een markt mocht niet baten. De gemeente heeft daarom de Hema een dwangsom opgelegd van € 100.000,- per dumpdag.

De Hema liet het echter niet bij zitten en verzocht de Voorzieningenrechter te Zutphen de dwangsommen te schorsen. Met de uitspraak van 30 november 2006 wees de rechtbank Zutphen echter het verzoek van de Hema af. Zij overwoog daartoe dat de magazijnverkoop inderdaad is aan te merken als detailhandel en ondanks de feestelijke entourage geen evenement betreft. Ook zijn de dumpdagen niet aan te merken als markt of beurs, omdat er dan meerdere aanbieders moeten zijn. Nu detailhandelactiviteiten niet zijn toegestaan in de hallen volgens het bestemmingsplan was de gemeente bevoegd om handhavend op te treden. De rechtbank overwoog voorts dat de dwangsommen niet onevenredig hoog zijn vastgesteld, gelet op het grootschalig karakter van de dumpdagen.

Maar de Hema gaf niet op: in de Americahallen zou nu een kersmarkt gehouden worden alwaar de artikelen ook verkocht konden worden. Er waren dan meerdere aanbieders en dus was sprake van de markt. Ook voor dit plan stak de gemeente een stokje: zij legde de eigenaar van de Americahallen een dwangsom op van € 100.000,- per dag. De gemeente overwoog dat nu sprake was van geclusterde detailhandelsactiviteiten. De kerstmarkt heeft, ondanks het verbod, gewoon plaatsgevonden. Tussen het winkelend publiek bevonden zich inspecteurs van de gemeente om de markt te inspecteren of spullen van de Hema verkocht werden. Niettemin was de markt een groot succes: er kwamen maar liefst 25.000 bezoekers naar de “kerstmarkt”. De gemeente heeft, nog niet met de kerstgedachte in het hoofd, op 4 december ( zie onder andere artikelen in Algemeen Dagblad en Reformatorisch Dagblad) aangegeven de dwangsommen te gaan innen en geld te willen van de Hema en de Americahallen voor de gehouden kerstmarkt. De gemeente wil van ieder bedrijf € 200.000,- ontvangen. De zaak krijgt dus nog een staartje. De tweede kersmarkt, die was gepland voor 8 tot en met 10 december heeft geen doorgang gevonden.

De Hema heeft, waarschijnlijk met de buik vol van Apeldoorn, eieren voor haar geld gekozen en heeft, blijkens een artikel in de Stentor, nu besloten de overige dumpdagen in de Zwolse IJsselhallen te houden.


Fleur Costa Baiôa is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hema dumpt waar ?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief