icon

Geen goedkope vakantiewijnen meer

Het is een bekend verschijnsel: wie terugkeert van vakantie, stopt zijn auto vol met flessen wijn om thuis na te genieten. Probleem: de inhoud van de achterbak is beperkt. Een stel Nederlanders – zo’n 70 man – had hier een fabuleuze oplossing voor: zij verenigden zich in de groep “Cercle des Amis du Vin” en één van hen, meneer Joustra, bestelde in Frankrijk wijn die door een transporteur bij hem werd afgeleverd. Joustra verdeelde vervolgens de flessen onder de vrienden.

So far, so good. Tot het volgende probleem zich aandiende: de accijns. Op grond van een Europese richtlijn mogen particulieren een bepaalde hoeveelheid wijn voor eigen gebruik vrij van accijns invoeren. De onbelaste hoeveelheid is 90 liter wijn per persoon, waarvan niet meer dan 60 liter mousserende wijn. De Cercle des Amis du Vin hield zich netjes aan deze hoeveelheden.

Toch hief de Nederlandse Belastingdienst alsnog accijns, voor een bedrag van € 906,20. De richtlijn eist namelijk dat de wijn door de particulier zèlf vervoerd moet worden. Joustra vocht dit aan, tot en met de Hoge Raad. Naar zijn mening omvat het begrip “zelf vervoeren” ook het opdracht geven aan een derde tot vervoer. De Hoge Raad heeft hierop het Hof van Justitie van de EG gevraagd om uitleg van deze bepaling.

Vandaag, 23 november 2006, heeft het Hof uitspraak gedaan. Het Hof sluit zich aan bij de Nederlandse Belastingdienst en is van mening dat het moet gaan om persoonlijk vervoer van de wijn. Zou de regeling te ruim worden opgevat, dan dreigt fraude – aldus het Hof. De Cercle des Amis is dus accijns verschuldigd.

Opvallend is dat de Europese Commissie zich eveneens mengde in het geschil. De Commissie heeft betoogd dat een strikte lezing van de richtlijn te nadelig is voor de Europese burger, en geen recht doet aan een grenzeloos Europa. Bovendien: vóórdat de richtlijn in werking trad, waren niet-commerciële verzendingen wèl vrijgesteld van accijns. Door de interpretatie van het Hof is de burger er dus slechter aan toe. Het Hof heeft hierop geantwoord dat de richtlijn inderdaad een leemte bevat, maar dat dit door de wetgever opgelost moet worden. Dit was niet aan dovemansoren gericht: de Commissie (kennelijk een groot wijnliefhebber) heeft inmiddels een voorstel voor aanpassing van de richtlijn ingediend zodat straks ook verzendingen door transportbedrijven zijn vrijgesteld van accijns. Zodra de richtlijn is aangepast, hoort u meer. Vooralsnog moet u een aanhangwagen huren als u terugkeert van vakantie.


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Geen goedkope vakantiewijnen meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief