icon

Sollicitatie en discriminatie

Het is de laatste tijd veel in het nieuws, vermeende discriminatie bij sollicitatie. Zowel in de politiek als in de rechtszaal komt dit onderwerp regelmatig aan de orde. Enkele recente voorbeelden.

Begin deze maand deed de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) de uitspraak dat de gemeente Rotterdam ten onrechte een sollicitant met een (streng) islamitische overtuiging had afgewezen. De reden van de weigering was dat de man weigerde vrouwen een hand te geven. Ook paste de kledingstijl van de man volgens de gemeente niet bij de functie. Volgens de CGB had de gemeente geen zorgvuldige afweging gemaakt. Eerder dit jaar oordeelde de CGB al dat een ROC in Utrecht ten onrechte een islamitische leerlinge had geweigerd die mannen geen hand wilde geven. Ook hier was het oordeel dat de school onvoldoende duidelijk kon maken waarom het gemaakte onderscheid onvermijdelijk zou zijn.

De voorzitter van de Sociaal Economische Raad, het adviesorgaan van de regering op sociaal-economisch gebied, is een voorstander van een experiment met anoniem solliciteren. Volgens de SER-voorman voorkomt anoniem solliciteren discriminatie, waardoor meer allochtonen aan het werk kunnen. Een Nijmeegs gemeenteraadslid heeft daar weer op gereageerd door te zeggen dat een dergelijk plan niet haalbaar en wenselijk is. Hij komt binnenkort met een ander plan om het personeel van zijn gemeente binnen 5 jaar een afspiegeling van zijn gemeente te laten zijn.

Ook de PvdA wil iets doen aan de discriminatie. Bedrijven die discrimineren zouden een boete opgelegd moeten krijgen van € 8.000. Bovendien zou de overheid alleen nog opdrachten moeten gunnen aan bedrijven met een goed ‘diversiteitsbeleid’.

Voorlopig zijn de plannen echter nog niet concreet. Het is ook maar de vraag of de plannen van de SER en de PvdA haalbaar zijn. In ieder geval is het een onderwerp dat naar verwachting nog veel stof zal doen opwaaien. Zodra er weer ontwikkelingen zijn dan hoort u dat uiteraard weer van ons.


Sjef Gitmans is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Sollicitatie en discriminatie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief