Praktijkgebieden: Arbeidsrecht
Het is de laatste tijd veel in het nieuws, vermeende discriminatie bij sollicitatie. Zowel in de politiek als in de rechtszaal komt dit onderwerp regelmatig aan de orde. Enkele recente voorbeelden.
Begin deze maand deed de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) de uitspraak dat de gemeente Rotterdam ten onrechte een sollicitant met een (streng) islamitische overtuiging had afgewezen. De reden van de weigering was dat de man weigerde vrouwen een hand te geven. Ook paste de kledingstijl van de man volgens de gemeente niet bij de functie. Volgens de CGB had de gemeente geen zorgvuldige afweging gemaakt. Eerder dit jaar oordeelde de CGB al dat een ROC in Utrecht ten onrechte een islamitische leerlinge had geweigerd die mannen geen hand wilde geven. Ook hier was het oordeel dat de school onvoldoende duidelijk kon maken waarom het gemaakte onderscheid onvermijdelijk zou zijn.
De voorzitter van de Sociaal Economische Raad, het adviesorgaan van de regering op sociaal-economisch gebied, is een voorstander van een experiment met anoniem solliciteren. Volgens de SER-voorman voorkomt anoniem solliciteren discriminatie, waardoor meer allochtonen aan het werk kunnen. Een Nijmeegs gemeenteraadslid heeft daar weer op gereageerd door te zeggen dat een dergelijk plan niet haalbaar en wenselijk is. Hij komt binnenkort met een ander plan om het personeel van zijn gemeente binnen 5 jaar een afspiegeling van zijn gemeente te laten zijn.
Ook de PvdA wil iets doen aan de discriminatie. Bedrijven die discrimineren zouden een boete opgelegd moeten krijgen van € 8.000. Bovendien zou de overheid alleen nog opdrachten moeten gunnen aan bedrijven met een goed ‘diversiteitsbeleid’.
Voorlopig zijn de plannen echter nog niet concreet. Het is ook maar de vraag of de plannen van de SER en de PvdA haalbaar zijn. In ieder geval is het een onderwerp dat naar verwachting nog veel stof zal doen opwaaien. Zodra er weer ontwikkelingen zijn dan hoort u dat uiteraard weer van ons.
Sjef Gitmans is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.