icon

Roken moet mogen…?

Er is de laatste week veel over te doen geweest: de (on)mogelijkheid om rokers af te wijzen bij een sollicitatie. De Europese Commissie had namelijk verkondigd dat werkgevers in een personeelsadvertentie mochten zetten dat rokers niet hoefden te solliciteren. Later in de week is dit standpunt echter weer ingetrokken.

Een Iers bedrijf had in een personeelsadvertentie gezet dat rokers niet hoefden te reageren. Daarop ontstond in Groot-Brittannië een discussie of dit toegestaan was. Uiteindelijk heeft dit geleid tot vragen aan de Europese Commissie. De Eurocommissaris Spidla interpreteerde de regels met betrekking tot discriminatie vervolgens erg nauw. Europese regels over discriminatie zouden volgens Spidla slechts onderscheid op basis van ras, leeftijd, sekse, relegie of handicap verbieden, en dus niet het discrimineren van rokers.

Juridisch Nederland viel meteen over deze uitspraak heen. Terecht werd geschreven dat een werknemer die zich keurig aan een rookverbod houdt, uiteraard niet geweigerd kan worden. Dat zou eventueel anders kunnen zijn indien een werknemer rookpauzes moet nemen waardoor deze werknemer zijn werkzaamheden niet goed meer kan verrichten. Roken is tenslotte in beginsel niet toegestaan op de werkvloer, en een rookpauze is geen recht van een werknemer, zeker niet als het werk er onder lijdt.

Inmiddels heeft Spidla zijn uitspraken genuanceerd. Het feit dat de EU-wetgeving niet expliciet discriminatie van rokers verbiedt, wil volgens hem toch niet zeggen dat de Europese Commissie discriminatie van rokers als rechtvaardig ziet. Het Ministerie van Sociale Zaken heeft zich inmiddels ook over de kwestie uitgelaten. Het Ministerie wil de beoordeling of er sprake is van discriminatie overlaten aan de rechter. Wel lijkt roken in de privé-sfeer volgens het Ministerie onvoldoende reden voor afwijzing van een sollicitant. Het is wachten op de eerste uitspraak van een rechter of van de Commissie Gelijke Behandeling.


Sjef Gitmans is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Roken moet mogen…?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief