icon

Huisarts aansprakelijk voor falen Implanon

Onlangs deed de rechtbank Alkmaar einduitspraak in de zaak van een vrouwelijkse patiënte tegen haar huisarts. De vrouw was ongewenst zwanger geraakt nadat zij Implanon had gebruikt, het langwerkende anti-conceptiemiddel van Organon dat echter ook enkele uitglijders heeft opgeleverd. Wij schreven eerder over een vergelijkbare zaak in Den Bosch, die heeft geleid tot een verrassende redenering van de rechtbank om gezamenlijke aansprakelijkheid aan te nemen van zowel huisarts als producent Organon (klik hier).

De huidige uitspraak is minder interessant vanuit het oogpunt van aansprakelijkheid. Het staafje is simpelweg niet ingebracht, waarmee volgens de rechtbank vast staat dat de huisarts is tekortgeschoten in de nakoming van zijn verbintenissen. Er was nog een kleine hobbel met betrekking tot de aard van die verbintenissen. De rechtbank gaat er in het tussenvonnis d.d. 11 februari 2004 vanuit dat er sprake was van een resultaatsverbintenis, omdat er sprake was van een medisch eenvoudige handeling en de te verrichten handelingen, mits goed uitgevoerd, ook tot het gewenste resultaat zouden hebben geleid dat het staafje was ingebracht.

Weinig verrassend, moet de huisarts materiële schade vergoeden die het gevolg is van de geboorte van het kind. Het interessante aan deze uitspraak is dat de rechtbank de immateriële schade niet voor vergoeding in aanmerking vindt komen. De vrouw had immers verklaard dat zij – nu het eenmaal zo ver was – heel gelukkig was met haar zoontje, ondanks haar wens om geen kinderen te krijgen. Volgens de rechtbank is de immateriële schade ten minste vergoed door het immateriële voordeel dat de vrouw heeft van haar kind. Daarmee is m.i. maar weer eens benadrukt dat in beginsel niet snel sprake kan zijn van “wrongful life”, behoudens zeer uitzonderlijke gevallen zoals de zaak Kelly (zie onze bijdrage 21 maart 2005), en al helemaalniet van immateriële schade.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied privacy.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Huisarts aansprakelijk voor falen Implanon

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief