icon

Warm op het werk

Bij de woorden "lange hete zomer" wordt wel vaker gedacht aan arbeidsrelaties. "Lange hete", of dat nu lente, zomer, herfst of winter is, staat meestal voor gespannen verhoudingen tussen werknemers en werkgevers, CAO-onderhandelingen, al dan niet wilde acties enzovoorts. Ook recent zou weer sprake zijn van spanningen, zo kan uit verschillende media worden begrepen, en ook nu is het de lange hete zomer. Maar dan letterlijk. Want hoe vurig daar naar wordt uitgekeken in de winter, het is niet alleen maar feest.

Het onderwerp mag zich elk jaar weer verheugen in warme belangstelling. Bij welke temperatuur kan een werknemer nog werken of is er sprake van onwerkbaar weer? Mag hij of zij in luchtigere kleding naar het werk? Kan de korte broek? Wat vindt de arbeidsinspectie? Zijn er arboregels?

Om met dat laatste te beginnen: nee, niet echt. De werkgever moet zorgen voor een werkbare werkomgeving, maar wanneer het te warm wordt om te werken staat niet in regels. De vakbonden hebben wel een richtlijn (die vinden temperaturen van meer dan dertig graden onwerkbaar), maar dat is ook maar een aanwijzing. Iedereen die wel eens in een te warme omgeving werkt weet bovendien dat er nog wel meer meespeelt: ventilatie, luchtvochtigheid, direct zonlicht – het is ook lastig in een richtlijn te vatten.

Kleding is ook een heet hangijzer, met bovendien onvermoede complicaties. Kon men er aanvankelijk nog wel begrip voor opbrengen dat bij een uniform een korte broek niet passend was, de discussie raakte verhit toen het discriminatieaspect daarbij om de hoek kwam kijken: waarom vrouwen wel en mannen niet? Een terechte vraag, waar de werkgever overigens snel een antwoord op had: de vrouwen mochten het ook niet meer. Het enige dat met die beslissing bekoelde was de onderlinge relatie.

Op een enkele zaak na halen deze kwesties meestal niet de (gepubliceerde) jurisprudentie, en dat is natuurlijk maar goed ook. Net als bij andere aspecten van de werkrelaties loont het de moeite ook hier het hoofd koel te houden en er in onderling overleg uit te komen. Vanuit ons soms wat warme kantoor wensen we u een prachtige, en waar nodig werkbare, zomer.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Warm op het werk

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief