icon

Bos en Lommerplein ontruimd

Het is nogal wat. Vanwege vermeende fouten bij het aanbrengen van de wapening in het beton, zijn alle appartementen en winkels aan het Bos en Lommerplein door de gemeente ontruimd. De gemeente stelde dat zij de veiligheid niet langer kan garanderen. Deze gebeurtenis is aanleiding voor een aantal bespiegelingen.
In de eerste plaats valt op dat de gemeente, op zijn zachtst gezegd, impliceert dat zij de veiligheid van de gebouwen kan garanderen en zelfs moet garanderen. Dat lijkt mij een onjuist uitgangspunt. De overheid kan dergelijke garanties niet geven en zij behoort die indruk ook niet te wekken. Uiteraard moet de overheid wel ingrijpen als dat nodig is, maar dat kan zij ook doen zonder dergelijke insinuaties.
Verder hebben de bewoners en winkeliers natuurlijk een probleem. Zij moeten hun woning verlaten en kunnen hun winkels niet meer exploiteren. Nu hebben de projectontwikkelaar en aannemer schijnbaar reeds aangegeven dat zij coulant zullen omgaan met een voorschot op de schadevergoeding. Het valt voor de betrokkenen te hopen dat deze hun woorden gestand zullen doen. De verhuurder heeft volgens berichten in de media aangegeven dat de huur niet meer hoeft te worden betaald voor de komende periode. Dat lijkt terecht, aangezien het voorshands vast staat dat de betreffende huurders niet meer het rustig huurgenot hebben. Hoe de (omzet)schade uitvalt, is nog niet te overzien.
Verder heeft kennelijk de aannemer aangeboden om de betreffende woningen terug te nemen. Dat is natuurlijk altijd een mogelijkheid. Als immers vast staat dat de verkoper is tekort geschoten in zijn verplichting om een goed appartement te leveren, dan kan de overeenkomst door de koper worden ontbonden. De verkoper moet dan het appartement terugnemen, terwijl de koper de betaalde koopsom ontvangt. De grote vraag is natuurlijk tegen welk prijspeil de aannemer de appartementen zal terugnemen. Is dat het prijspeil uit 2001 of moet worden afgerekend tegen de huidige prijs ? Wie kan dus de prijsstijging incasseren ? En daarmee zijn de problemen natuurlijk nog niet volledig opgelost. Een gedwongen verhuizing brengt kosten met zich mee, en wie moet dan daarvoor opdraaien ? Die schade zal wel in een procedure moeten worden gevorderd, en daarin moet de benadeelde zijn schade aantonen. Wat dat betreft lijkt het advies van de Vereniging Eigen Huis wel hout te snijden om alle bonnetjes en andere bewijsstukken goed te bewaren.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bouwrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bos en Lommerplein ontruimd

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief