icon

Microsoft deel 4

In onze bijdrage van 30 maart jl. werd al aangekondigd dat het wachten was op Deel 4 van de Microsoft-soap. Bij deze.
Gisteren heeft Eurocommissaris Neelie Kroes van Mededinging Microsoft een boete opgelegd van € 280,5 miljoen. Al in maart 2004 werd Microsoft een boete opgelegd van € 497 miljoen omdat zij haar machtspositie zou misbruiken. De Europese Commissie eiste toen ook dat Microsoft bepaalde technische informatie openbaar zou maken, en dat Microsoft een Windows-versie zou leveren zonder Mediaplayer – om de concurrentie een kans te geven. Later werd het Microsoft ook verboden om het nieuwe software-programma in Europa te verkopen indien daar allerhande Microsoft-producten aanhingen.

Microsoft diende uiterlijk medio december 2005 te voldoen aan de verplichtingen, op straffe van een boete van maximaal € 2 miljoen per dag. Microsoft zegt inmiddels aan alle verplichtingen te hebben voldaan, maar Kroes is het daar niet mee eens. Volgens haar zou Microsoft nog steeds niet alle gevraagde technische informatie openbaar hebben gemaakt. Vandaar dat nu de boete van € 280,5 miljoen is opgelegd over de periode december 2005-juni 2006. Wel heeft Kroes de dagboete gematigd tot het luttele bedrag van € 1,5 miljoen. Verder is Microsoft een nieuw ultimatum gesteld: dit keer moet op uiterlijk 31 juli 2006 voldaan zijn aan de eisen. Zo niet, dan wordt de dagboete verhoogd naar € 3 miljoen. Het zal ons benieuwen wat Deel 5 in deze serie brengt: een volgende boete of een akkoord.


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Microsoft deel 4

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief