Praktijkgebieden: Bouwrecht
De Maastrichtse woningbouwcorporatie Servatius is eind mei door de rechter in het gelijk gesteld in haar voornemen om in Luik woningen te gaan bouwen. De rechter heeft bepaald dat het verbod van het Ministerie van VROM in strijd is met het Europees verdrag, op grond waarvan o.m. geld, goederen en diensten verplaatst moeten kunnen worden. Omdat het om sociale woningbouw gaat kan de uitspraak als baanbrekend worden aangemerkt. Een statutaire beperking van het werkterrein van de stichting tot Nederland is dus onhoudbaar.
Interessant is dat ondanks de Haagse protesten door Servatius al in december 2003 gestart was met 78 woningen in Luik, die op 16 juni jl. officieel zijn geopend. Hierbij wil Servatius het niet laten. Zij wil ook in renovatieprojecten stappen, samen met de woningbouwvereniging Woonpunt. Het gaat daar niet allen om de sociale huursector, maar ook om koopwoningen voor starters op de woningmarkt.
Kort na deze uitspraak is in NRC Handelsblad betoogd dat het investeren van gesubsidieerd geld in het buitenland moet worden gestopt. Voor zover er evenwel nog sprake is van subsidies aan de woningbouwvereniging – die zijn of worden steeds meer afgebouwd – moet deze ontwikkeling toch worden toegejuicht, omdat ze eindelijk een rem kan zetten op de grondprijs opdrijving door Nederlandse gemeenten. Hoewel Nederland dichter bevolkt is dan België, is niettemin het prijsverschil tussen een vierkante meter in Nederland en België volkomen onverklaarbaar. In Nederland kunnen gemeenten (en projectontwikkelaars) in het algemeen agrarische grond goedkoop kopen of onteigenen, deze vervolgens omzetten tot bouwgrond. Na bouwrijpmaken kunnen soms het honderdvoudige of meer van de verwervingsprijs incasseren. Sommigen zouden dan spreken van woekerwinsten. En met die winsten worden dan weer de gemeentelijke tekorten aangevuld. Gevolg van deze carroussel is dat de grondcomponent in Nederland een extreem grote rol speelt in de bepaling van de koopsom of huurprijs van woningen. Een vergelijkbaar mechanisme zorgt ook wel eens voor extreem hoge erfpachtcanons. Het is niet voor niets dat veel Nederlanders in België of Duitsland wonen, waar deze gemeentelijke technieken, al dan niet gestimuleerd door projectontwikkelaars, kennelijk nog geen ingang hebben gevonden.
De schrijver in NRC Handelsblad heeft derhalve ongelijk: Nederland dient dringend zijn grondprijsbeleid te herzien.
Jaap Rehbock is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bouwrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.