icon

Kartelvorming na openbare aanbesteding

Bij de aanbesteding van een overheidsproject (ROC in Hengelo) had de bouwcombinatie BAM/Dura Vermeer de beste papieren voor gunning. Mede-inschrijver Heijmans trachtte via een juridische procedure een verbod te krijgen dat het project aan de combinatie zou worden gegund, omdat Heijmans gezien haar goedkopere alternatieve aanbieding onder de prijs van de winnende combinatie zou zitten. De rechter bepaalde dat de opdrachtgever de gunningscriteria niet correct had toegepast en verklaarde de aanbesteding ongeldig. Vreemd genoeg kwam het echter niet tot een nieuwe aanbesteding, omdat Heijmans, met goedkeuring van het ROC, toetrad tot de winnende bouwcombinatie. De opdrachtgever had daar kennelijk geen problemen mee. Dat met deze toetreding niet tot de economisch meest gunstige prijsvorming was gekomen, vormde kennelijk geen probleem voor de opdrachtgever .

Wij zetten onze vraagtekens bij deze gang van zaken, omdat met goedvinden van alle partijen nu toch een soort kartel is gevormd. En men kan moielijk inzien hoe op deze wijze het belang van aanbesteding (dat de meest concurrerende prijs- kwaliteitverhouding wordt verkregen) is gediend.

Het zou dus goed zijn als in Brussel ook deze wijze van het omzeilen van het aanbestedingsrecht op de korrel wordt genomen.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bouwrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Kartelvorming na openbare aanbesteding

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief