Praktijkgebieden: Vennootschapsrecht
Al meerdere malen hebben wij bericht over het beleid van de regering om de administratieve lasten voor bedrijven te verminderen. Zie ondermeer onze bijdrage van 20 april 2006. Het kabinet wil de concurrentiepositie van de Nederlandse economie versterken en pakt daarom de regeldruk aan. Ondernemers moeten niet onnodig belemmerd worden door regelzucht en bureaucratie. Het project Vereenvoudiging Vergunningen is onderdeel van de aanpak van de regeldruk.
Na een uitgebreid onderzoek ligt er een groot pakket aan voorstellen om tot een aanzienlijke reductie van het vergunningenlast te komen. De reductie van het aantal vergunningen op basis van rijksregelingen zou 42% kunnen bedragen. Dit betekent dat het jaarlijks aantal te verlenen vergunningen afneemt met 1,17 miljoen (van 2,74 miljoen tot 1,57 miljoen). Vooral in de milieu- en bouwvergunningen vinden belangrijke aanpassingen plaats.
Het kabinet heeft ook aan andere overheden gevraagd om de eigen vergunningenstelsels onder de loep te nemen. Veel gemeenten, provincies en waterschappen zijn bezig met de vermindering van de regeldruk. De verwachting is dat ook hier het aantal vergunningen sterk zal teruglopen. Het meest genoemd voor afschaffing zijn de vergunning voor alarminstallaties en de ontheffing voor een straatartiest.
Ook zal de kwaliteit van de dienstverlening worden aangepakt. Het kabinet heeft namelijk veelvuldig signalen gekregen dat ondernemers en burgers weinig betrokkenheid en professionaliteit bij de vergunningverlener ervaren. De irritatie zou voornamelijk hoog zijn bij de aanvraag van een horecavergunningen en de evenementenvergunning.
Het kabinet vindt een voortvarende implementatie van de voorstellen tot vermindering van het aantal vergunningen van groot belang. Samen met de decentrale overheden zal het kabinet dan ook doorpakken om de kwaliteit van de dienstverlening flink te verbeteren.
Sjef Gitmans is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.