icon

Alcoholmisbruik niet zomaar grond voor ontbinding

Werknemers die dronken hun werk (proberen te) verrichten en gevaarlijke situaties creeeren, het lijkt zo voor de hand liggend dat daarop ontslag moet volgen. De wet noemt alcoholmisbruik zelfs als grond voor ontslag op staande voet. Toch blijkt vaak dat ontbindingsverzoeken gebaseerd op alcoholgebruik en -verslaving bijzonder moeizame procedures opleveren.
Achtergrond is de in de rechtspraak veelal gehuldigde opvatting dat alcoholverslaving een ziekte is.

Het voorgaande komt onder meer naar voren in een uitspraak van de Rechtbank Haarlem van 3 april 2006.
De betreffende werkgever had de werknemer al eens op het gebruik van alcohol tijdens werktijd aangesproken. De werknemer is daarnaast door de Arbo-arts gewezen op de risico's van alcoholgebruik tijdens het werk.
Op tweede kerstdag deed zich desondanks een incident voor waarbij de werknemer in dronken toestand uit zijn bedrijfswagen viel. Naar de mening van de werkgever was dit incident een dringende reden voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Daarnaast voerde de werkgever aan dat de arbeidsrelatie met de werknemer als gevolg van diens handelen ernstig verstoord was geraakt zodat een vruchtbare samenwerking niet meer mogelijk was.

De rechtbank oordeelde dat het niet zo is dat de werkgever zich van een alcoholverslaafde alles moet laten welgevallen. Voor een beëindiging van het dienstverband mogen echter niet de persoonlijke omstandigheden van de werknemer, evenmin als de omstandigheden van het geval uit het oog worden verloren.
De rechtbank achtte in het onderhavige geval onder meer van belang dat de werknemer na tien jaar in dienst te zijn geweest nooit een probleem had gehad met betrekking tot zijn functioneren. De rechtbank achtte daarnaast van belang dat de werkgever geen daadwerkelijke hulp aan de werknemer had geboden om van het drankmisbruik af te komen. Slechts een waarschuwing was door de wekgever gegeven.
De rechter wees het verzoek van de werkgever dan ook af. De rechter benadrukte daarbij dat de reflexwerking van het opzegverbod bij ziekte bij het nemen van deze beslissing een grote rol heeft gespeeld.


Michel Visser is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Alcoholmisbruik niet zomaar grond voor ontbinding

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief