Praktijkgebieden: Arbeidsrecht
Werknemers die dronken hun werk (proberen te) verrichten en gevaarlijke situaties creeeren, het lijkt zo voor de hand liggend dat daarop ontslag moet volgen. De wet noemt alcoholmisbruik zelfs als grond voor ontslag op staande voet. Toch blijkt vaak dat ontbindingsverzoeken gebaseerd op alcoholgebruik en -verslaving bijzonder moeizame procedures opleveren.Achtergrond is de in de rechtspraak veelal gehuldigde opvatting dat alcoholverslaving een ziekte is.
Het voorgaande komt onder meer naar voren in een uitspraak van de Rechtbank Haarlem van 3 april 2006.De betreffende werkgever had de werknemer al eens op het gebruik van alcohol tijdens werktijd aangesproken. De werknemer is daarnaast door de Arbo-arts gewezen op de risico's van alcoholgebruik tijdens het werk.Op tweede kerstdag deed zich desondanks een incident voor waarbij de werknemer in dronken toestand uit zijn bedrijfswagen viel. Naar de mening van de werkgever was dit incident een dringende reden voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Daarnaast voerde de werkgever aan dat de arbeidsrelatie met de werknemer als gevolg van diens handelen ernstig verstoord was geraakt zodat een vruchtbare samenwerking niet meer mogelijk was.
De rechtbank oordeelde dat het niet zo is dat de werkgever zich van een alcoholverslaafde alles moet laten welgevallen. Voor een beëindiging van het dienstverband mogen echter niet de persoonlijke omstandigheden van de werknemer, evenmin als de omstandigheden van het geval uit het oog worden verloren.De rechtbank achtte in het onderhavige geval onder meer van belang dat de werknemer na tien jaar in dienst te zijn geweest nooit een probleem had gehad met betrekking tot zijn functioneren. De rechtbank achtte daarnaast van belang dat de werkgever geen daadwerkelijke hulp aan de werknemer had geboden om van het drankmisbruik af te komen. Slechts een waarschuwing was door de wekgever gegeven.De rechter wees het verzoek van de werkgever dan ook af. De rechter benadrukte daarbij dat de reflexwerking van het opzegverbod bij ziekte bij het nemen van deze beslissing een grote rol heeft gespeeld.
Michel Visser is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.