icon

Beschermingsconstructies blijven wellicht toch onaangetast

Al geruime tijd wordt gewerkt aan de implementatie in het Nederlandse recht van een Europese richtlijn over overnamebiedingen en beschermingsconstructies. De richtlijn geeft regels voor overname van beursvennootschappen. Een partij die zeggenschap krijgt over een bepaald percentage van de stemrechten in een beursvennootschap, wordt verplicht een openbaar bod te doen op de resterende aandelen.

Het kabinet heeft op 30 december 2005 een wetsvoorstel ter implementatie van de richtlijn aan de Tweede Kamer gezonden. Dit voorstel voorziet in een regeling die verder gaat dan de richtlijn van Nederland eist. Zo moet een openbaar bod al worden uitgebracht door een partij die dertig procent van de stemrechten in handen heeft. Bovendien wordt bepaald dat de overnemende partij die 75 procent van de stemrechten in handen heeft, kan eisen dat de zogenoemde beschermingsconstructies zes maanden na het uitbrengen van het bod worden opgeheven. Beschermingsconstructies zijn maatregelen die het bestuur van de vennootschap die wordt overgenomen, treft om de overname te frustreren. Het doel kan zijn een hoger bod te forceren, betere werkgelegenheidsgaranties van de overnemende partij af te dwingen of een nieuw bod van een derde uit te lokken. Het kabinet vindt dat deze beschermingsconstructies moeten worden beperkt (zie ook een eerdere bijdrage).

Vorige week bleek dat er in de Tweede Kamer geen steun is voor de plannen van het kabinet. CDA, PvdA en VVD wijzen er alle op dat andere Europese landen beschermingsconstructies niet beperken. De partijen vragen zich af waarom Nederland zijn bedrijven dan wel onbeschermd de overnamestrijd in zou sturen. Zij zijn van mening dat het speelveld in heel Europa gelijk moet zijn.

De VVD wil wel iets doen aan de mogelijkheid om certificaathouders hun stemrecht tijdelijk af te nemen. Dit doen besturen van doelvennootschappen nog wel eens wanneer een overname dreigt. Overigens heeft de Commissie Tabaksblat in haar rapport aangegeven dat dergelijke maatregelen in het algemeen niet getuigen van goed ondernemingsbestuur.

PvdA en VVD vinden dat beschermingsconstructies alleen zouden moeten worden beperkt als ook de overnemende partij onbeschermd is. Het CDA voelt daar echter niets voor. In elk geval ziet het ernaar uit dat het kabinet zijn plannen zal moeten herzien.


Peter Bos is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beschermingsconstructies blijven wellicht toch onaangetast

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief