icon

Microsoft III

Microsoft is al lange tijd verwikkeld in een strijd met de Europese Commissie. Ik verwijs in dit kader naar twee eerdere bijdragen, van 2004 en 2005. Kort gezegd komt het erop neer dat de Commissie (en met name Eurocommissaris Neelie Kroes van Mededinging) van mening is dat Microsoft zich schuldig maakt aan machtsmisbruik. Daarom heeft de Commissie Microsoft een boete van € 497 miljoen en een aantal andere verplichtingen opgelegd. Ten eerste diende Microsoft bepaalde technische informatie te verstrekken aan concurrenten, zodat concurrenten hun producten aan kunnen laten sluiten op Windows. Verder mocht Microsoft niet langer standaard de Windows Media Player bij Windows leveren. Het Europese Hof van Justitie buigt zich momenteel over de vraag of deze verplichtingen terecht zijn opgelegd.

Inmiddels doet Microsoft hard haar best om aan de opgelegde verplichtingen te voldoen. In februari 2006 heeft Microsoft bijvoorbeeld een deel van de broncode van het besturingssysteem vrijgegeven. Tevens publiceerde Microsoft meer dan honderd kantjes vertrouwelijke briefwisseling met de Commissie. Hieruit zou moeten blijken dat Microsoft aan de geboden van de Commissie voldoet. De Commissie lijkt echter nog steeds niet tevreden en dreigt met een dagelijkse geldboete van € 2 miljoen. De vraag is of Microsoft zich hierdoor nog laat tegenhouden. Microsoft is namelijk van mening zij voldoet aan de gestelde verplichtingen. De Commissie zou de regels echter telkens weer verscherpen.

De laatste ontwikkeling is van vorige week. Kroes heeft een brief gestuurd naar Microsoft topman Ballmer. In deze brief geeft Kroes aan dat Microsoft het nieuwe softwareprogramma Vista (de opvolger van Windows) niet in Europa mag verkopen als daar allerlei andere Microsoft producten aan verbonden zijn. Microsoft mag de eigen software geen voorkeursplaats geven binnen de Vista-structuur. Kroes lijkt hiermee een vergelijkbaar verbod op te leggen als bij de Windows Media Player. Microsoft is echter strijdbaar en heeft naar aanleiding van de brief aangegeven alle wetten en concurrentieregels te respecteren. Desondanks lijkt Kroes weinig vertrouwen te hebben. Deze week heeft zij namelijk nog laten weten dat zij niet het gevoel heeft één stap verder te zijn gekomen in de afgelopen twee jaar. Duidelijk is dat het geschil nog lang niet is opgelost. Het is wachten op deel vier.


Sjef Gitmans is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Microsoft III

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief