icon

Beëindiging huur bij voorbaat

Verhuurders mogen niet reeds bij het aangaan van de huurovereenkomst met de huurder een opzegging overeenkomen tegen het einde van een bepaalde periode. Dat was al bekend en is onlangs weer eens bevestigd in een uitspraak van de sector kanton van de rechtbank Haarlem van 2 maart 2006.

In deze uitspraak betrof het een huurovereenkomst voor 6 maanden (van 1 april 2005 tot en met 30 september 2005). De huurder had de verhuurder benaderd om de huurwoning tijdelijk te mogen huren. De verhuurder is daarmee akkoord gegaan. De huurovereenkomst bevatte dan ook een bepaling, waarin de opzegging reeds was geregeld tegen 30 september 2005.

De huurder voldeed echter niet aan de overeengekomen opzegging per 31 september 2005. Hij zat in oktober 2005 nog steeds in het gehuurde. Daarnaast was inmiddels een huurachterstand ontstaan van 5 maanden. De verhuurder vorderde ontruiming van de woonruimte omdat de huur reeds bij het aangaan van de huurovereenkomst was opgezegd.

De rechter oordeelde dat een opzegging niet rechtsgeldig is, als de potentiële huurder bij voorbaat, bij het aangaan van de huurovereenkomst, afstand doet van zijn recht op huurbescherming. Dat is niet zo vreemd, omdat anders de huurbeschermingsregels geen betekenis meer zouden hebben.

Een beëindiging met wederzijds goedvinden is wel mogelijk, hetgeen vaak in een beëindigingovereenkomst wordt vastgelegd. Een dergelijke beëindiging kan echter slechts worden overeengekomen nadat de huur is aangegaan.

De verhuurder stond overigens niet geheel met lege handen. Subsidiair had de verhuurder ontbinding van de huurovereenkomst gevorderd op grond van het feit dat de huurpenningen niet werden voldaan. Vanwege de betalinsachterstand werd de ontbinding van de huurovereenkomst alsnog uitgesproken.


Michel Visser is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied huurrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beëindiging huur bij voorbaat

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief