icon

Vakantievergoeding in uurloon strijdig met Europees recht

In flexibele arbeidsovereenkomsten wordt vaak opgenomen dat de vergoeding voor op te nemen vakantie (het loon tijdens vakantie, dus niet de vakantietoeslag) in het uurloon zit. Tijdens vakantie wordt dan niet apart uitbetaald. In een recente uitspraak heeft het Hof van Justitie van de EG bepaald dat dit in strijd is met de (Europese) arbeidstijdenrichtlijn.

Het Hof heeft uigesproken dat het doel van de richtlijn is dat werknemers met vakantie kunnen en in die periode loon ontvangen alsof ze gewoon werken. Door de betaling voor de vakantie direct in het uurloon toe doen worden werknemers (wellicht) ontmoedigd om vakantie te nemen, en dat werkt de doelstelling van de richtlijn tegen: bevorderen dat werknemers gedurende de vastgestelde periode per jaar rust nemen.

Het systeem waarbij de loondoorbetaling tijdens vakantie direct in het uurloon wordt gedaan wordt veel toegepast, omdat dit administratief eenvoudiger is. De aanspraak op vakantie is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid uren die een werknemer werkt, en die hoeveelheid staat bij flexibele contracten natuurlijk niet tevoren vast.

De uitspraak is gedaan in een zaak die was aangespannen door vier Britse werknemers, en in Engeland is de situatie wel iets anders dan in Nederland: het Engelse recht kent de expliciete bepaling dat “rolled up holiday pay” zoals het daar wordt genoemd, het recht op een doorbetaalde vakantie opzij zet. Het Hof heeft uitgemaakt dat die bepaling in strijd is met Europees recht. Zo'n bepaling kennen wij niet, maar de uitspraak is op zich ook voor ons relevant.

Reden tot paniek? Nee. De (oproep)werknemer heeft mogelijk een aanspraak op betaling over een periode waarin hij niet hoeft te werken, maar daar staat tegenover dat de werkgever daarmee het extra betaalde geld (namelijk: de opslag op het uurloon die voor de betaalde vakantie was bedoeld) kan verrekenen. Per saldo heeft de werknemer dus geen vordering. De werkgever zal dan wel moeten kunnen aantonen dát hij dat extra geld heeft betaald, en ergens zal dat dus uit moeten blijken: (liefst) de loonstrook, en anders uit de overeenkomst. Op zich dus wel aanleiding nog eens te kijken hoe duidelijk de afspraken hierover zijn, en om die – als dat nodig is – nog eens duidelijk(er) te maken.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vakantievergoeding in uurloon strijdig met Europees recht

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief