icon

UWV aansprakelijk voor onterechte vaststelling arbeidsongeschiktheid

In een opmerkelijke uitspraak van december heeft de rechtbank Amsterdam het UWV aansprakelijk gehouden voor een foute beslissing over arbeidsongeschiktheid van een werknemer. Het UWV had aanvankelijk geoordeeld dat de werknemer 15 tot 25% arbeidsongeschikt was, maar kwam later op die beslissing terug. Omdat de werknemer toen met terugwerkende kracht geen recht had op een WAO-uitkering en nog wel steeds in dienst was van de werkgever, moest de werkgever (eveneens met terugwerkende kracht) het loon van de werknemer betalen.

Die werknemer had – ook vanwege de vastgestelde arbeidsongeschiktheid – niet meer gewerkt bij de werkgever, en de werkgever moest dus loon betalen terwijl daar geen werk tegenover had gestaan. De werkgever stelde het UWV aansprakelijk, en kreeg daarin gelijk van de rechter.

Het UWV verweerde zich uiteraard wel. Het UWV vond dat het niet zijn schuld was dat de werkgever de werknemer niet had laten werken, omdat de bedrijfsarts van de werkgever ook had geadviseerd de werknemer niet te laten werken. Omdat het oordeel van de bedrijfsarts was gebaseerd op het oordeel van het UWV, vond de rechter dat dit argument niet opging.

Verder vond het UWV dat de werkgever zijn schade had moeten beperken door de werknemer eerder te ontslaan. Als de werkgever dat zou hebben gedaan, was het bedrag dat de werkgever aan achterstallig loon had moeten betalen ook lager geweest. Ook dat argument vond geen genade in de ogen van de rechter: de werkgever wist uiteraard niet dat zijn schade opliep door het in dienst houden van de werknemer, omdat de werkgever niet wist dat de man nog aanspraak op loon had. Dat bleek pas toen het UWV terug kwam op zijn eerdere besluit over de arbeidsongeschiktheid van de werknemer.

De rechter oordeelde dat het UWV onrechtmatig had gehandeld ten opzichte van de werkgever door een verkeerde beslissing te geven, en veroordeelde het UWV tot het vergoeden van het loon aan de werkgever.

Naast het feit dat het in ieder geval van belang is dat het UWV aansprakelijk kan worden gehouden voor dit soort fouten, is ook van belang dat de rechter vond dat de werkgever terecht afging op het oordeel van het UWV toen het de werknemer niet langer toeliet tot zijn werk. Ook dit is namelijk een probleem dat zich vaker voordoet.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
UWV aansprakelijk voor onterechte vaststelling arbeidsongeschiktheid

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief