icon

Kabinet tevreden met naleving Code Tabaksblat

In een brief aan de Tweede Kamer heeft het kabinet laten weten tevreden te zijn over de naleving van de Code Tabaksblat, ofwel de corporate governance code voor “goed bestuur”. Het kabinet kwam tot deze conclusie op grond van een rapportage van de Commissie Frijns, die was ingesteld om de naleving van de code te volgen en te bewaken.

Sinds 2004 zijn beursgenoteerde ondernemingen verplicht zich te houden aan de bepalingen in de code of uit te leggen waarom een bepaalde bepaling niet wordt gevolgd, zodat de aandeelhouders zich daarover kunnen uitlaten. Blijkens de rapportage van de Commissie Frijns wordt de code in ruim 80% van de gevallen volledig nageleefd. In 8% van de gevallen wordt uitgelegd waarom de code op bepaalde punten niet wordt gevolgd. Het zogenaamde “pas toe of leg uit”-principe wordt dus in 88% van de gevallen gevolgd.

Het kabinet vindt dit een goede uitslag voor een code die nog maar relatief kort in werking is getreden. De naleving zal wel naar 100% moeten. Er is echter niet alleen maar goed nieuws. De rapportage vermeldt ook dat bepaalde elementen van de code op grote schaal niet worden gevolgd. Zo blijft de toepassing van de code op het gebied van beloningen ver achter. Het kabinet vindt dit zorgelijk omdat nu juist de beloningen in de private en (semi)-publieke sector sterk in de belangstelling staan. Het kabinet onderschrijft daarom de aanbevelingen van de Commissie die gericht zijn op verbetering van de onderbouwing en de transparantie van beloningen.

Het kabinet is overigens enthousiaster over de naleving dan Eumedion, een belangenbehartiger van institutionele beleggers op het terrein van corporate governance. Zoals wij in een eerdere bijdrage al weergaven vindt Eumedion de naleving van de Code Tabaksblat op meerdere belangrijke punten onvoldoende.


Leonore Karsdorp is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Kabinet tevreden met naleving Code Tabaksblat

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief