icon

Corporate Governance in het MKB

Het onderzoeksbureau EIM heeft deze week een rapport gepubliceerd over corporate governance en het MKB. Onderzocht werd of het invoeren van dergelijke regels voor het MKB zinvol is.

Uit het onderzoek is gebleken dat het gros van de kleinere ondernemers eenvoudigweg de tijd niet heeft om zich bezig te houden met corporate governance. Ruim 80% van het midden- en kleinbedrijf heeft minder dan 2 mensen in dienst.

Toch is uit een enquete onder het MKB gebleken, dat het streven naar een goed en transparant bestuur belangrijk wordt gevonden. Steeds meer ondernemers vinden dat dit “zo hoort”. Maar ook wordt “goed bestuur” als lonend gezien, al was het maar tegenover financiers en afnemers.

Indien al een corporate governance voor het MKB ingevoerd zou worden, dan zal dit niet de Code Tabaksblat zijn. Deze Code gaat uit van de grotere vennootschappen, waar een scheiding tussen bestuur en eigendom (lees: aandeelhouders) bestaat. Bij een kleinere onderneming zijn bestuur en aandeelhouder meestal één en dezelfde persoon, en is er geen intern toezicht (zoals een raad van commissarissen). De ondervraagde ondernemers hebben aangegeven dat hun kritische adviseurs vooral de accountant en de familie zijn.

Het EIM concludeert dat een corporate governance-code voor het MKB vooral praktisch en direct lonend moet zijn, en zich moet concentreren op algemene principes van goed bestuur. Weinig heil ziet het EIM in het verplicht stellen van een code. Als de ondernemers eenmaal inzien dat het naleven van een code rendement oplevert, zullen zij deze vanzelf toepassen – aldus het EIM.

Het EIM heeft haar onderzoek samen met de Avans Hogeschool uitgevoerd, en is gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken.


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Corporate Governance in het MKB

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief