icon

Ontbinding arbeidsovereenkomst wegens stalken leidinggevende afgewezen

Een werkneemster van een Christelijke Hogeschool in Zwolle werd er door haar werkgeefster van verdacht dat zij een leidinggevende van de school stalkte. Op die grond had de school een ontbindingsverzoek ingediend om het dienstverband te beëindigen. Uit intern onderzoek zou zijn gebleken dat de werkneemster inderdaad schuldig was aan het stalken van de leidinggevende. Voorts zou de arbeidsrelatie verstoord zijn doordat de werkneemster met meerdere werknemers over de zaak had gesproken. De werkneemster ontkende echter dat zij schuldig was aan de gedragingen en stelde dat het onderzoek van de werkgeefster ondeugdelijk was.

De vrouw van de belaagde leidinggevende was regelmatig telefonisch benaderd door een vrouw die haar informatie gaf over de vermeende privé activiteiten van de leidinggevende. Hiermee werd gesuggereerd dat de leidinggevende een relatie met een andere vrouw zou hebben. Verder was onder meer informatie doorgegeven uit de elektronische agenda en de e-mailbox van de computer van de leidinggevende, alsmede informatie uit een privémap en een klapper die de leidinggevende op zijn kantoor had staan. Ook waren gescande documenten verstuurd die afkomstig waren uit een koffertje dat op de kamer van de leidinggevende stond.

Bij beschikking van 17 januari jl. heeft de kantonrechter in Zwolle het ontbindingsverzoek echter afgewezen. De kantonrechter was van mening dat het onderzoek van de werkgeefster te beperkt en te weinig diepgravend was geweest. De werkgeefster had ook geen enkele technische onderbouwing gegeven van de stelling dat de anonieme e-mails en telefoongesprekken van de werkneemster afkomstig waren. Er waren onvoldoende objectieve en betrouwbare aanwijzingen om te concluderen dat de werkneemster schuldig was. Ook het feit dat de werkneemster met collega's over de zaak had gesproken was onvoldoende grond voor ontbinding. Er was volgens de kantonrechter niet gesteld of gebleken dat de werkneemster daarbij de grenzen van het betamelijke had overschreden en/of dat zij feitelijk onjuiste uitspraken had gedaan.

De uitspraak toont eens te meer aan dat het leveren van voldoende bewijs uitermate belangrijk is bij ontslagzaken. Dit geldt zowel bij ontslag op staande voet als bij ontbindingsverzoeken.


Leonore Karsdorp is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontbinding arbeidsovereenkomst wegens stalken leidinggevende afgewezen

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief