icon

Beleggersplatform Eumedion maant aan tot naleving Code-Tabaksblat

Eumedion, een belangenbehartiger van institutionele beleggers op het terrein van corporate governance, heeft een brief gestuurd aan het bestuur van de 75 grootste Nederlandse beursfondsen waarin ze heeft aangegeven dat de bedrijven verbeteringen moeten aanbrengen in de naleving van de Code-Tabaksblat, de heersende gedragscode voor beursgenoteerde ondernemingen.
Eumedion vindt de naleving van de Code-Tabaksblat op sommige belangrijke punten onvoldoende, met name ten aanzien van het jaarverslag en het proces voorafgaand aan de aandeelhoudersvergaderingen. In haar brief merkt Eumedion vooraf wel op dat de governance van de Nederlandse beursgenoteerde vennootschappen de laatste jaren in het algemeen is verbeterd, met name door wijzigingen in het vennootschapsrecht en de inwerkingtreding van de Code-Tabaksblat.

Als verbeterpunten bij het proces voorafgaand aan de aandeelhoudersvergaderingen noemt Eumedion onder meer eerdere informatieverschaffing voorafgaand aan de vergadering, facilitering van het stemmen op afstand, verduidelijking van het onderscheid tussen agendapunten waarover gestemd kan worden, en agendapunten die slechts bespreking behoeven en het publiceren van de stemresultaten per agendapunt op de website van de vennootschap.

Voorts wil Eumedion dat in het jaarverslag eventuele afwijkingen van de Code-Tabaksblat uitvoerig en duidelijk worden opgesomd, voorzien van een onderbouwing. Ook moeten grote afwijkingen van de Code-Tabaksblat naar mening van Eumedion eerst ter stemming aan de algemene vergadering van aandeelhouders worden voorgelegd. Dit laatste punt had Eumedion in november 2005 al voorgesteld aan de Commissie Tabaksblat, waarover een eerdere bijdrage.

De raad van commissarissen moet in haar verslag uitgebreider verantwoording afleggen over de verrichte toezichts- en adviestaken en over het functioneren en de werkzaamheden van de commissies van de raad van commissarissen.

Indien u wenst te weten welke aanbevelingen Eumedion nog meer heeft gedaan, dan kunt u via deze link de volledige brief van Eumedion lezen.


Quirine den Hollander is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beleggersplatform Eumedion maant aan tot naleving Code-Tabaksblat

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief