Praktijkgebieden: Vennootschapsrecht
Op Prinsjesdag heeft de regering een aantal plannen voor 2006 gepresenteerd. Hieronder volgt een zeer kort overzicht van wat ondernemend Nederland het komende jaar mag verwachten.
De regering stelt herstel van vertrouwen in de Nederlandse economie in 2006 centraal. Na een lange periode van economische neergang, zijn de vooruitzichten voor de toekomst nu weer beter. Het kabinet wil de Nederlandse economie weer op topniveau laten meedoen door het stimuleren van concurrentie, door het bevorderen van vernieuwing en innovatie en door het versterken van ondernemerschap en het Nederlandse ondernemingsklimaat.
De bevoegdheden en de sanctiemogelijkheden van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) worden daarom in 2006 vergroot. Het aanbestedingsbeleid van de overheid wordt herzien. Er komt een nieuw uniform juridisch kader voor alle overheidsopdrachten en een kenniscentrum om aanbestedende diensten te ondersteunen.
De prioriteiten van het kabinet in 2006 zijn: meer innovatieve bedrijven, versterken van voor de concurrentiekracht belangrijke innovatiegebieden en het stimuleren van ontwikkeling en benutting van ICT voor maatschappelijke vraagstukken. Het kabinet wil dit bereiken door onder meer betere toegang tot de kapitaalmarkt voor zogenaamde technostarters. Het kabinet investeert sterk in de kenniseconomie. Zo is afgesproken om voortaan een hoger percentage uit de zogenaamde aardgasopbrengsten (circa 50%) naar innovatie, kennis en onderwijs te laten gaan.Daarnaast wordt ingezet op het scheppen van ruimte voor ondernemerschap en het MKB, het bevorderen van internationaal ondernemerschap en het benutten van kansen in de regio.
Het kabinet vindt dat ondernemers sneller en eenvoudiger met informatie en financiele steun van de overheid aan de slag moeten kunnen gaan. Daarom komt er een nieuw subsidiebeleid bestaande uit een basispakket en een programmatisch pakket voor topprestaties. Een van de onderdelen daarvan is een nieuwe aanpak van regionaal economisch beleid.
Verder zet het kabinet in 2006 in op efficientere vergunningsprocedures en op beter gebruik van ICT voor het terugbrengen van administratieve lasten. Ook wordt nieuw ondernemerschap gestimuleerd. Het verplichte minimumkapitaal voor de besloten vennootschap wordt in 2006 afgeschaft, evenals de vestigingswet.
Al met al heel wat plannen, die wij het komende jaar uiteraard op de voet zullen volgen.
Daan Timmerman is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.