icon

Dance Valley vs. Indian Valley

Dance Valley B.V. organiseert sinds 1995 onder de naam “Dance Valley” jaarlijks een openlucht-dancefestival in de zomer in recreatiegebied Spaarnwoude. Tijdens dit festival brengen diskjockeys op verschillende podia uiteenlopende muziekstijlen ten gehore. Dance Valley B.V. is merkrechthouder van het beeld- en woordmerk Dance Valley.

De Stichting Interculturele Ontmoetingsmanifestatie Milan organiseert elk jaar in de zomer een interculturele manifestatie in het Zuiderpark in Den Haag, het Milan-festival, dat overwegend wordt bezocht door Nederlandse Hindoestanen. Op het terrein van dit festival werd dit jaar voor de eerste keer een dans- en muziekevenement georganiseerd onder de naam “Indian Valley”, waarbij de nadruk lag op Indiase/Hindoestaanse muziek. Reclameslogans voor dit festival luidden o.a. “Indiase Dance Valley” en “Indiase evenknie van Dance Valley”.

Afgelopen zomer heeft Dance Valley B.V. een kort geding aangespannen tegen de Stichting omdat zij van mening was dat de naam Indian Valley inbreuk maakt op haar merkrechten.

In het onlangs gepubliceerde vonnis van de rechtbank in Den Haag in deze zaak, is Dance Valley in het gelijk gesteld. De rechter heeft overwogen dat het merk Dance Valley in Nederland bij het relevante publiek (“jongeren en jongvolwassenen in de leeftijd van 15 tot 35 jaar”) bekend is en dat de beide festivals als soortgelijke diensten gezien moeten worden. Ook vond de rechter dat de namen Indian Valley en Dance Valley globaal beoordeeld naar de totaalindruk die beide maken, auditief, visueel of begripsmatig, zodanige gelijkenis vertonen dat daardoor de mogelijkheid bestaat dat bij het relevante publiek verwarring wordt gewekt, dan wel de indruk wordt gewekt dat enig verband bestaat tussen beide. Hierbij speelde nog een rol dat de vertegenwoordiger van de Stichting op de zitting desgevraagd bevestigde dat hij zich bij zijn keuze voor het teken Indian Valley had laten inspireren dor het dance-festival Dance Valley, zodat het aannemelijk was dat hij voordeel heeft willen trekken uit de bekendheid van het merk Dance Valley.

De volledige uitspraak is te lezen op rechtspraak.nl onder nummer LJN: AU4076, Rechtbank 's-Gravenhage, KG 05/953.


Cindy Waayers is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied mediarecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Dance Valley vs. Indian Valley

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief