Praktijkgebieden: Mediarecht
Dance Valley B.V. organiseert sinds 1995 onder de naam “Dance Valley” jaarlijks een openlucht-dancefestival in de zomer in recreatiegebied Spaarnwoude. Tijdens dit festival brengen diskjockeys op verschillende podia uiteenlopende muziekstijlen ten gehore. Dance Valley B.V. is merkrechthouder van het beeld- en woordmerk Dance Valley.
De Stichting Interculturele Ontmoetingsmanifestatie Milan organiseert elk jaar in de zomer een interculturele manifestatie in het Zuiderpark in Den Haag, het Milan-festival, dat overwegend wordt bezocht door Nederlandse Hindoestanen. Op het terrein van dit festival werd dit jaar voor de eerste keer een dans- en muziekevenement georganiseerd onder de naam “Indian Valley”, waarbij de nadruk lag op Indiase/Hindoestaanse muziek. Reclameslogans voor dit festival luidden o.a. “Indiase Dance Valley” en “Indiase evenknie van Dance Valley”.
Afgelopen zomer heeft Dance Valley B.V. een kort geding aangespannen tegen de Stichting omdat zij van mening was dat de naam Indian Valley inbreuk maakt op haar merkrechten.
In het onlangs gepubliceerde vonnis van de rechtbank in Den Haag in deze zaak, is Dance Valley in het gelijk gesteld. De rechter heeft overwogen dat het merk Dance Valley in Nederland bij het relevante publiek (“jongeren en jongvolwassenen in de leeftijd van 15 tot 35 jaar”) bekend is en dat de beide festivals als soortgelijke diensten gezien moeten worden. Ook vond de rechter dat de namen Indian Valley en Dance Valley globaal beoordeeld naar de totaalindruk die beide maken, auditief, visueel of begripsmatig, zodanige gelijkenis vertonen dat daardoor de mogelijkheid bestaat dat bij het relevante publiek verwarring wordt gewekt, dan wel de indruk wordt gewekt dat enig verband bestaat tussen beide. Hierbij speelde nog een rol dat de vertegenwoordiger van de Stichting op de zitting desgevraagd bevestigde dat hij zich bij zijn keuze voor het teken Indian Valley had laten inspireren dor het dance-festival Dance Valley, zodat het aannemelijk was dat hij voordeel heeft willen trekken uit de bekendheid van het merk Dance Valley.
De volledige uitspraak is te lezen op rechtspraak.nl onder nummer LJN: AU4076, Rechtbank 's-Gravenhage, KG 05/953.
Cindy Waayers is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied mediarecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.