icon

Nieuwe Arboregels in aantocht: wordt het makkelijker?

Staatssecretaris Van Hoof heeft aangekondigd dat volgend jaar het mes in de Arboregels gaat. In principe worden alle exclusief Nederlandse Arboregels afgeschaft (tenzij er een speciale reden is die in bepaalde gevallen te handhaven); alleen de Europese regels blijven bestaan. Het accent gaat van “middelvoorschrift” (waarin is voorgeschreven hoe de omstandigheden moeten zijn) naar een “doelvoorschrift” (waarin wordt vastgelegd welke graad van veiligheid er moet zijn).

De staatssecretaris kondigt aan dat de nieuwe structuur moet leiden tot het schrappen van tweede derde van het aantal regels uit de Arbowetgeving. Als voorbeeld noemt de staatssecretaris regels met betrekking tot daglicht, zitgelegenheid, toiletten, en hinder. Het afschaffen van de regels zou een besparing van 27% op de kosten van arbeidsomstandigheden met zich moeten brengen. Betekent dit dat de werkgever het – als de plannen doorgaan: eind volgend jaar – een stuk makkelijker krijgt?

Nee, helaas. De regels worden wel voor een groot deel afgeschaft, maar dat wil niet zeggen dat er in de toekomst minder eisen aan arbeidsomstandigheden gesteld gaan worden. Het is ook niet de bedoeling dat er straks geen inhoudelijke Arboregels meer zijn; het wordt echter aan de werkgevers en werknemers overgelaten die op te stellen, binnen de kaders die de “doelvoorschriften” gaan stellen. Werkgevers moeten in overleg met de werknemers een zogenaamde “Arbocatalogus” gaan opstellen waar de regels in worden vastgelegd.

Hoe die Arbocatalogus tot stand gaat komen is de vraag. Het lijkt niet uitgesloten dat dit een onderwerp wordt van onderhandelen tussen werkgever en werknemer, en daarin schuilt wel een gevaar. Het is oud nieuws dat veiligheid zich slecht verdraagt met regels van doelmatigheid. Met andere woorden: besparen op kosten, versnellen en stroomlijnen van processen en vergroten van productiviteit kan ten koste gaan van veiligheid en arbeidsomstandigheden. De Arboregels van nu bevatten zowel doel als middel; als de sociale partners straks zelf moeten invullen hoe ze het doel gaan bereiken is het de vraag wie gaat toetsen of die middelen dat doel wel voldoende dienen. Dat zou wel eens een nieuw element kunnen toevoegen aan procedures rond bedrijfsongevallen. De vraag of een werkgever zich aan de Arboregels heeft gehouden is daarbij een belangrijk element. Als de werkgever straks zelf mede die regels heeft opgesteld zou de vraag naar aansprakelijkheid wel eens wat ingewikkelder kunnen komen te liggen.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Nieuwe Arboregels in aantocht: wordt het makkelijker?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief