icon

Europese pressie om vertraagde treinreizigers te compenseren

De Europese Commissie heeft voorgesteld om treinpassagiers die op internationale trajecten vertraging oplopen, te compenseren. Het Europees Parlement wil de reizigers verder tegemoetkomen, door de compensatie niet te beperken tot internationale ritten, maar tevens compensatie mogelijk te maken voor vertraging op binnenlandse ritten.

De NS hanteert reeds een compensatieregeling voor internationaal verkeer: bij meer dan 60 minuten vertraging op een internationale dagtrein (120 minuten bij een nachttrein) heeft de reiziger aanspraak op restitutie van 20% van de enkele ritprijs. Er gelden uiteraard wel voorbehouden voor onder meer overmacht.
Bij binnenlandse ritten krijgt de reiziger van NS al de volledige ritprijs terug bij een vertraging van meer dan 30 minuten, terwijl de beperkingen voor onder meer overmacht gunstiger zijn voor de reiziger dan bij de internationale ritten.

Het Europees Parlement wil nu minimale vergoedingen invoeren van 25% van de ritprijs voor een vertraging van 60 minuten of langer, 50% bij een vertraging van 120 minuten of meer en 75% bij een vertraging van 180 minuten of meer, ongeacht of het een nationale of een internationale rit betreft. Meer compensatie mag uiteraard ook aangeboden worden.

Een vergelijkbaar systeem voor vertraging in het goederenvervoer is categorisch afgewezen, omdat het Europees Parlement vreest dat dit zal leiden tot prijsverhogingen van het treinvervoer (en daarmee van de goederen). Volgens het Europees Parlement moet een gezonde concurrentie op de markt voor het goederenvervoer vanzelf leiden tot een “afstraffing” van vertragingen.

De Raad van transportministers zal zich nu buigen over de voorstellen van de Commissie en het Parlement, en bekijken of de compensatieregeling ook daadwerkelijk ingevoerd moet worden. Voor Nederland zal dit van weinig invloed zijn, omdat de NS al ruimhartiger is dan het Europees Parlement. Met de herfst op komst is dit goed om te weten.


Daan Timmerman is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Europese pressie om vertraagde treinreizigers te compenseren

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief