icon

Controle illegale arbeid; de eerste resultaten

Het Ministerie van Sociale Zaken heeft bekend gemaakt dat de Arbeidsinspectie in de eerste zes maanden van 2005 meer illegale arbeid heeft opgespoord dan in de eerste zes maanden van 2004. Het percentage bedrijven die illegale werknemers in dienst hadden is gestegen van 23 naar 26 procent. Er werden het eerste halfjaar van 2005 in totaal 4300 bedrijven gecontroleerd, tegenover 3000 controles in 2004.

Zoals wij in een eerdere bijdrage al schreven, treedt de Arbeidsinspectie sinds 1 januari 2005 veel strenger op tegen illegale arbeid. De boetes voor het tewerkstellen van illegale werknemers is per die datum aanzienlijk verhoogd, van € 900,- naar € 8.000,- per illegale werknemer. Dit kan dus behoorlijk oplopen, zo heeft een bloemengroothandel aan den lijve ondervonden toen bij een controle werd geconstateerd dat er 21 illegalen in dienst waren.

Het totale boetebedrag voor het eerste halfjaar van 2005 wordt geschat op ongeveer 10 miljoen euro. De top drie van de branches waarin de meeste overtredingen zijn geconstateerd, wordt aangevoerd door de horeca, gevolgd door de agrarische sector en de industrie. Aan particulieren zijn 88 boetes uitgedeeld voor het laten uitvoeren van bouwwerkzaamheden door illegale werknemers.

De overheid treedt dus stevig op tegen illegale arbeid, omdat dit grote nadelen heeft voor de arbeidsmarkt. Zoals wij in onze eerdere bijdrage al schreven, worden reguliere werknemers immers verdrongen door illegale werknemers, zodat zij zich onnodig op sociale voorzieningen beroepen. Ook kunnen bonafide bedrijven niet concurreren met bedrijven die illegale werknemers in dienst hebben, omdat de kosten van illegale arbeid vele malen lager zijn. Het zal nog enige tijd duren voordat bekeken kan worden of de hoge boetes inderdaad het gewenste effect zullen hebben.


Quirine den Hollander is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Controle illegale arbeid; de eerste resultaten

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief