icon

Van WW'er naar Ondernemer

In periodes met een verslechterde conjunctuur duurt het voor (kansrijke) werklozen langer om terug te keren in het arbeidsproces. Starten als zelfstandig ondernemer vanuit de WW kan dan een goede optie zijn om aan het werk te gaan en te blijven, aldus het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor de WW'er waren al eerder mogelijkheden om het geluk als ondernemer te beproeven, maar deze waren niet afdoende om daadwerkelijk aan de slag te kunnen. In de huidige situatie kan degene die vanuit de WW als zelfstandige wil starten, een oriëntatieperiode krijgen van 3 maanden voorafgaande aan de start van de werkzaamheden als zelfstandige. Deze periode kan indien nodig na een gemotiveerd verzoek worden verlengd. In deze periode blijft de uitkering WW-uitkering doorlopen en worden de oriënterende activiteiten op één lijn gesteld met sollicitatieactiviteiten. Tijdens de oriëntatieperiode is het niet toegestaan om aan acquisitie te doen, omdat dit gelijkgesteld wordt met productieve activiteiten. Doet de WW'er wel aan acquisitie dan verliest de WW'er daarmee het recht op een uitkering en wordt de oriëntatieperiode beëindigd.

Dit is naar de mening van Staatsecretaris Van Hoof precies het manco aan het systeem. De ondernemer moet daadwerkelijk kunnen “ondernemen” zodat hij kan inschatten wat de levensvatbaarheid is van het bedrijf, de huidige beperkingen bieden geen positieve toekomst voor de persoon die zijn bedrijf aan het opbouwen is.

Teneinde die beperkingen weg te nemen zal de wet dusdanig worden aangepast dat acquisitie tijdens de oriëntatieperiode mogelijk wordt. Daarnaast zal de start als zelfstandige gedurende een korte periode op één lijn worden gesteld met sollicitatieactiviteiten, zodat de ondernemer zich geheel op de bedrijfsvoering kan richten. Andere voorstellen bestaan uit het creëren van een kortere afbouwperiode in de WW na afloop van de oriëntatieperiode, het opstellen van randvoorwaarden voor oneerlijke concurrentie en oneigenlijk gebruik en het begeleiden van de startende ondernemer voor een periode van zes maanden. En tot slot wellicht het invoeren van een starterskrediet.

Het blijft een mooi streven de burger op te roepen tot eigen verantwoordelijkheid. Ik ben nieuwsgierig naar hetgeen uiteindelijk in de praktijk wordt ingevoerd, en wat er zal worden gedaan om de fraudegevoeligheidfactor te reduceren. Starters doen zich er voorts goed aan om zich over de opzet van hun onderneming te laten voorlichten, anders is het succes van korte duur.


Michel Visser is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Van WW'er naar Ondernemer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief