Praktijkgebieden: Arbeidsrecht
In een eerdere bijdrage schreven wij over de regeling op grond waarvan oudere werklozen onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld kunnen worden van de sollicitatieplicht. Het gaat hierbij om WW-ers die op 31 december 2003 minimaal 57,5 jaar waren en al geruime tijd geprobeerd hebben betaald werk te vinden, en gedurende minimaal drie maanden ten minste gemiddeld 20 uur per week vrijwilligers- en/of mantelzorgtaken verrichten. Werknemers die na 31 december 2003 in de WW terecht komen dan wel zijn gekomen, konden op grond van de oorspronkelijke regeling worden vrijgesteld als zij twee jaar na de eerste werkloosheidsdag nog steeds een WW-uitkering zouden hebben. Op instigatie van de leden van de vaste commissie SWZ heeft de minister deze termijn inmiddels verkort tot één jaar.Wij gaven aan dat de minister ernaar streefde deze regeling per 1 juli 2005 in te voeren.Bij brief van 27 juni 2005, waarin de minister reageert op enkele vragen van kamerleden, meldt de minister dat de regeling inderdaad vandaag in werking treedt.
Het is nu alleen nog de vraag of het UWV de implementatie en voorlichting tijdig gereed heeft. De minister heeft namelijk aangegeven dat het UWV zich hiertoe inspant. Op de website van het UWV hebben wij over deze regeling tot op heden echter niets kunnen terugvinden.Het UWV zal de doelgroep attenderen op de vrijstellingsmogelijkheid door het sturen van brieven naar werkloze werknemers die op 31 december 2003 minimaal 57,5 jaar waren en op 1 juli 2005 langer dan één jaar een WW-uitkering ontvangen. Werklozen die na vandaag in de WW komen zullen in het intake-gesprek bij het CWI of UWV geattendeerd worden op de vrijstellingsregeling.
Quirine den Hollander is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.