icon

Toch geen nieuwe WAO?

Op 17 maart jl. berichtten we u over de nieuwe WIA, de Wet Inkomen naar Arbeidsvermogen die de huidige WAO moest gaan vervangen. Weet u het nog? Eén wet voor volledig arbeidsongeschikten (zij krijgen als enige nog een soort WAO-uitkering), en een wet voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten (die moeten werken en een aanvulling op hun loon krijgen). Uitvoering zou in handen komen van zowel UWV als particuliere verzekeraars. Simpel toch? Niet echt – en dat lijkt de Tweede Kamer inmiddels ook te vinden. Vandaag is er een spoeddebat over de voorgenomen wet, en de kans lijkt groot dat de wet er niet gaat komen.

De deelname door particuliere verzekeraars is ook nogal omstreden. Die hebben op dit moment geen financiële “buffer” om betalingen uit te doen. Die buffer krijgen ze alleen door premiebetalingen, en de vrees bestaat dan ook dat die premies hoog zullen zijn. Als de WAO-premies stijgen zal dat koopkrachteffecten hebben, de bonden zullen die effecten willen compenseren, en (zo vreest met name de VVD) de hele regeling zal dus grote, ongewenste, gevolgen hebben voor de economie.

Doel van de regeling was de instroom in de WAO verminderen, maar die instroom neemt door andere maatregelen nu al af. Er lijkt dan zich dan ook een meerderheid in de Kamer af te tekenen om de nieuwe wet helemaal niet in te voeren, en de noodzakelijke bezuinigingen te realiseren met veel minder ingrijpende aanpassingen op de huidige WAO.

Als het allemaal inderdaad niets wordt met de plannen zal het een schrale troost voor de minister zijn dat hij niet de enige is die op het gebied van de sociale zekerheid door de Kamer wordt teruggefloten; de staatssecretaris van financiën moest ook al een beleidsinstructie terugtrekken (zie ons bericht van eerder vandaag). We houden u uiteraard op de hoogte over de verdere ontwikkelingen.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Toch geen nieuwe WAO?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief