Praktijkgebieden: Ondernemingsrecht
De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft haar jaarverslag 2004 gepresenteerd. Hierin wordt een overzicht gegeven van de werkzaamheden van de NMa in 2004.Ter illustratie, een paar cijfers: in 2004 kreeg de NMa 199 klachten te verwerken over overtredingen van de Mededingswet, tegen 219 in 2003. In 2004 deed de NMa 22 onderzoeken, tegen 53 in 2003. Daarvan werd in 2003 in 16 zaken vastgesteld dat de Mededingingswet was overtreden, tegen 4 van dergelijke constateringen in 2004. Van die 4 zaken betroffen er 3 de bouwsector, wat behoorlijk omvangrijke zaken waren (met honderden onderzochte bouwbedrijven) – en waar de NMa waarschijnlijk een groot deel van haar mankracht aan diende te besteden. Aan boetes werd in 2004 in totaal € 78,7 miljoen opgelegd, tegen € 135,5 in 2003. Voor 2005 zal dit bedrag aardig oplopen, gezien de recente boetes die in de bouwkartels werden opgelegd.Verder valt op, dat het aantal afgeronde verzoeken om ontheffingen in 2004 op 16 stond, tegen 40 in 2003. Voor 2005 zal dit de 0 dicht moeten naderen, aangezien het vanaf 2004 niet meer mogelijk is om ontheffingsverzoeken in te dienen. De ondernemingen moeten nu zelfstandig beoordelen of zij de Mededingingswet overtreden of niet. De NMa handelt nu alleen nog oude ontheffingsverzoeken af.Voorts kondigt de NMa aan, dat er nog meer onderzoeken in de bouwsector zullen volgen. In de bijna-afgeronde bouwprocedures heeft een groot aantal bedrijven boete-clementie verkregen, hetgeen inhoudt dat er vooraf “geklikt” moest worden bij de NMa. Op grond van de zo verkregen informatie, is de NMa nieuwe overtredingen van de Mededingingswet op het spoor gekomen.
Verder is de Dienst uitvoering en toezicht Energie (Dte) aandachtspunt geweest van de NMa, in verband met de vrijgave van de energiemarkt. De DTe heeft de verschillende energiebedrijven aangesproken op hun administratieve problemen (zoals het verzenden van onjuiste facturen, bereikbaarheid, service e.d.), welke deze zomer opgelost moeten zijn – aldus de Dte. Maar voor het geval er ook na de zomer nog problemen zijn, stelt de Dte een zogenaamd Energieloket in, waar consumenten hun klachten over de energiebedrijven kwijt kunnen.
Voor de komende jaren wil de NMa ook de effecten van haar mededingingstoezicht in kaart brengen. Vanaf 2006 zal het (nog op te richten) Economisch Bureau van de NMa dit onderzoeken. Vooralsnog bevat het jaarverslag 2004 dus nog alleen feiten, en geen conclusies.
Het volledige jaarverslag is te lezen op de website van de NMa.
Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.