icon

Eenvoudige uitvoering vonnissen in Europa

Op 21 januari 2005 is de EG Verordening “tot invoering van één Europese executoriale titel voor niet-betwiste schuldvorderingen” tot stand gekomen. Deze Verordening treedt in werking op 21 oktober 2005. Naar aanleiding daarvan, heeft de Minister van Justitie een wetsvoorstel gepresenteerd ter uitvoering van de Verordening in Nederland.

De Verordening “beoogt de wederzijdse erkenning en tenuitvoerlegging van beslissingen over niet-betwiste geldvorderingen te vereenvoudigen, binnen de EG”. Dit betekent dat schuldeisers toewijzende rechterlijke beslissingen snel en eenvoudig in een ander EU-land ten uitvoer kunnen leggen. Nu moet een schuldeiser, die een toewijzend vonnis heeft verkregen, nog eens apart toestemming vragen aan de rechter in het land waar het vonnis uitgevoerd zal worden. Deze rechter moet een zogenaamde executoriale titel aan het -voor hem buitenlandse- vonnis hangen. Dit is een aparte procedure. Straks kan de rechter die het vonnis heeft gewezen, al direct een executoriale titel verlenen die Europese gelding heeft, een zogenaamd EET. Met deze titel kan de schuldeiser de beslissing meteen in iedere lidstaat ten uitvoer leggen. Zo zal bijvoorbeeld een Franse beslissing in Nederland direct gelden, alsof het een Nederlandse beslissing is. De gang naar de Nederlandse rechter kan dan uitblijven.

Wel is deze procedure beperkt tot de “eenvoudige” gevallen; het (Europese) vonnis moet een onbetwiste geldvordering betreffen, voortvloeiende uit burgerlijke of handelszaken. “Onbetwist” kan betekenen dat de schuldenaar de geldvordering uitdrukkelijk heeft erkend. Ook is een vordering “onbetwist” als de schuldenaar niet in de procedure is verschenen of zich aan het oordeel van de rechter heeft gerefereerd (bijv. geen hoger beroep heeft ingesteld). Voorts zijn een aantal rechtsgebieden uitgezonderd, zoals belastingzaken, administratieve zaken en faillissement. Maar desalniettemin wordt het Europese rechtsverkeer er weer een stukje efficiënter op.


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied conflictoplossing / Procesrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Eenvoudige uitvoering vonnissen in Europa

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief