icon

Internet geen vrijbrief voor toto

Het wedden op sportuitslagen is een groeimarkt – zeker in de ogen van een totalisator in Engeland, die ziet dat op het continent nog lang niet iedereen eraan meedoet. Nu is er in Nederland een vergunning nodig voor het organiseren van “kansspelen”, waarbij onder meer als voorwaarde geldt dat de helft van de inleg is bestemd voor de prijzen, en de netto opbrengst moet naar goede doelen gaan. Geldt dat ook voor de Engelse totalisator die ons via zijn website laat meespelen? Daarover heeft onlangs de Hoge Raad geoordeeld.

Behalve het feit dat de Engelsman in Nederland niets “doet”, had hij het serieuze argument dat het “vrije verkeer van diensten” binnen Europa niet onnodig beperkt mag worden. Toch kreeg de Nederlandse Lotto gedaan dat de Engelsman zijn site voor toegang vanuit Nederland moet afsluiten. Het aanvaarden van inzetten vanuit Nederland staat gelijk met het aanbieden van een kansspel in Nederland, en technisch is het geen probleem dat te verhinderen, want de Verenigde Staten hadden al eerder zo'n specifieke blokkade afgedwongen.

Met het oog op het “vrije verkeer” had het Europese Hof eerder Italië op de vingers getikt, want daar leek het erop dat het staatsmonopolie op de sporttoto alleen diende om de Italiaanse staatskas te spekken. Dat is geen geldige reden om een monopolie in stand te houden. Volgens de Engelsman komt het Nederlandse beleid op hetzelfde neer, want 25% van het prijzengeld gaat naar de staat, als kansspelbelasting. En officieel is het beleid erop gericht het gokken te beperken, maar Nederland staat toe dat er royaal reclame gemaakt wordt, zowel voor bestaande als voor nieuwe gokmogelijkheden. Toch mag volgens onze Hoge Raad Nederland zijn vergunningenstelsel blijven hanteren, vooral om de goklust te “kanaliseren” en om fraude tegen te gaan. Het “vrije verkeer” wordt niet onnodig beperkt, want buitenlanders kunnen zo'n vergunning ook krijgen, als ze aan de voorwaarden voldoen.

Maar of in die voorwaarden ook mag worden opgenomen, dat die buitenlanders ons voortaan geen “tax-free betting” meer zullen aanbieden, staat nog te bezien. De belangen zijn groot genoeg voor een voortzetting van de strijd om de gunst van de gokker.


George Offerhaus is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied mediarecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Internet geen vrijbrief voor toto

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief