Praktijkgebieden: Bestuursrecht
Enige tijd geleden kondigden wij op onze site al aan dat er op termijn via één loket één gecombineerde VROM-vergunning zal kunnen worden aangevraagd voor het bouwen, aanleggen, oprichten, gebruiken en slopen van fysieke projecten.
Op dit moment dient voor projecten, afhankelijk van de feitelijke situatie, nog een groot aantal vergunningen te worden aangevraagd, denk bijvoorbeeld aan een bouwvergunning, kapvergunning, milieuvergunning en gebruiksvergunning. Deze vergunningen kennen ieder op zich een eigen toetsingskader en afzonderlijke bezwaar- en beroepsprocedures. Is één van de benodigde vergunningen verleend, dan weet je nog niet zeker of je plannen doorgang kunnen vinden. Daar moet met de invoering van de VROM-vergunning verandering in gaan komen. Onlangs maakte VROM in een persbericht bekend dat in samenwerking met een aantal gemeentes proefprojecten worden opgestart die zich richten op de toekomstige, nieuwe werkwijze van de VROM-vergunning. Breda is voor zover bekend de eerste gemeente die een pilot zal opstarten, en de integrale toetsing van het project alvast zoveel mogelijk in de praktijk zal brengen.Wordt de VROM-vergunning werkelijkheid dan zal de aandacht veel meer komen te liggen bij een integrale inhoudelijke beoordeling van de voorgenomen activiteit, in plaats van dat met name oog bestaat voor de versnipperde procedureregels en inhoudelijke vereisten voor een van de vereiste vergunningen.
Wat met de voorbereidingen van de VROM-vergunning samenhangt, is de ontwikkeling van een systeem dat het mogelijk maakt een bouwvergunning digitaal aan te vragen en af te handelen. In Zwolle werd eind 2004 al een dergelijke digitale bouwvergunning verleend en in samenwerking met een aantal andere gemeente zal dit systeem verder worden uitgewerkt, aldus VROM. Aanvraagformulier, tekeningen en berekeningen worden digitaal ingediend en het dossier zal vervolgens door alle partijen op elk moment kunnen worden ingezien.
Femke van Ooijen is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.