Praktijkgebieden: Vastgoed
Deze week heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel tot wijziging van het appartementsrecht aangenomen. De nieuwe wet is nog niet in werking getreden, dit volgt op een nader te bepalen tijdstip.
Reden voor de wetswijziging is het feit dat het huidige recht niet meer op de praktijk was toegesneden, aldus de minister van justitie. Zo bleek het unanimiteitsvereiste voor wijziging van de splitsingsakte als te strikt ervaren. Onder de nieuwe wet kan de splitsingsakte ook gewijzigd worden als ten minste 4/5 van de leden voor stemt. De tegenstemmers kunnen het besluit daarna nog aanvechten bij de rechter, mits blijkt dat zij schade lijden door de wijziging van de akte, en hen geen vergoeding is aangeboden. Dit moet, volgens de minister van Justitie, voldoende bescherming bieden tegen “overvallen” op tegenstemmende eigenaren.Verder kampen nogal wat Verenigingen van Eigenaren met onvoldoende reserveringen voor onderhoud van het complex. Straks is de vereniging verplicht een reservefonds te creëren en in stand te houden voor bijzondere kosten. Ook kan in de nabije toekomst een appartementsrecht worden gevestigd op grond dat niet bij het gebouw hoort, zoals parkeerplaatsen of ligplaatsen voor boten. En ook wordt het mogelijk voor de individuele appartementseigenaar om een erfpachts- of opstalrecht te vestigen op zijn privé-gedeelte van het appartementencomplex. Deze bevoegdheid kan in de splitsingsakte wel beperkt of uitgesloten worden. Voorts zal een koper van een appartement door de notaris worden ingelicht over de nog openstaande bijdragen, en over de omvang van het reservefonds.
Al met al een redelijk aantal wijzigingen (die hierboven niet allemaal zijn opgesomd). En bovendien betreft het substantiële wijzigingen, zoals de wijze van stemmen en het reservefonds. Het is de verenigingen van eigenaars dan ook aan te raden de wetwijziging te bestuderen, en zonodig nieuwe afspraken te maken. De teksten zijn te vinden op de overheidswebsite, met als zoekopdracht “appartementsrecht” onder de “Officiële Publicaties”.
Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vastgoed.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.